Skip to main content

3 tips om beter te slapen

augustus 3, 2018
Ook mensen zonder slapeloosheid kunnen moeite hebben met het verkrijgen van een goede nachtrust. En we weten allemaal: slaap is superbelangrijk want daarin herstel je! Veel dingen kunnen jouw slaap echter verstoren. Denk aan drukke werkschema’s, angstig zijn om bijvoorbeeld te falen, je smartphone niet weg kunnen leggen en zelfs wat je eet en drinkt kan impact hebben op je slaap. De volgende 3 stappen kunnen je helpen om beter te slapen:

1. Verminder het gebruik van cafeïne

Drink jij drankjes met cafeïne zoals koffie, thee of cola? Dan is het voor jou vaak moeilijker om in slaap te vallen dan voor mensen die geen cafeïne drinken. Heb je toch een drankje met cafeïne gedronken en val je vervolgens in slaap? Dan slaap je wellicht korter en lichter. Voor sommigen betekent een kopje koffie ’s morgens al een slapeloze nacht. Dat kan zijn omdat cafeïne de effecten van adenosine blokkeert, een neurotransmitter die de slaap bevordert. Moet je ’s nachts vaak plassen? Ook dat kan door cafeïne komen. Slaap jij slecht? Probeer dan ook zo weinig mogelijk cafeïne te gebruiken, omdat de effecten vele uren na het drinken ervan nog na kunnen duren. Omdat cafeïneontwenning hoofdpijn, prikkelbaarheid en extreme vermoeidheid kan veroorzaken, is het wellicht eenvoudiger om geleidelijk te stoppen in plaats van in één keer. Kan jij je kopje koffie niet missen, maar wil je wel beter slapen? Gebruik dan na 2 uur s’middags, of zelfs na 12 uur ’s middags, geen cafeïne meer!

2. Stop met het roken en kauwen van tabak

Nicotine stimuleert je centrale zenuwstelsel en kan daardoor slapeloosheid veroorzaken. Ben jij verslaafd aan roken? Dan is een paar uur zonder al genoeg om ontwenningsverschijnselen te krijgen; het verlangen kan je zelfs ’s nachts wakker maken! Als je stopt met deze – volgens ons vieze…(sorry!) gewoonte – val je sneller in slaap en word je ’s nachts minder vaak wakker. Ben jij net gestopt met roken? Dan kun je last krijgen van slaapstoornissen en van vermoeidheid overdag, maar zelfs gedurende deze periode merk je wellicht al dat je beter kan slapen. Als je toch wilt blijven roken – wat we uiteraard ten zeerste afraden – rook dan tenminste één tot twee uur voordat je gaat slapen niet meer.

3. Beperk de alcoholinname

Drink jij wel eens een slaapmutsje? Dan lijkt het wellicht dat je makkelijker in slaapt valt, maar alcohol onderdrukt het zenuwstelsel en daarmee ook de REM-slaap: de slaapfase waarin je ogen snelle en willekeurige bewegingen maken en je spieren verlamd zijn. Functies van de REM-slaap zijn het versterken van het geheugen en het stimuleren en de ontwikkeling van het centrale zenuwstelstel. Enkele uren na het nemen van jouw slaapmutsje verdwijnen de slaapverwekkende effecten van alcohol. Dan word je wellicht ook wakker! Wil je graag de kwaliteit van je slaap verbeteren? Beweeg regelmatig en ontwikkel een zo te noemen slaaproutine: ga iedere dag op hetzelfde tijdstip naar bed en sta elke dag op hetzelfde tijdstip op. Leg tenminste één uur voor het slapen gaan je telefoon weg, bekijk geen berichten meer op social media en zet de tv uit. Lees bijvoorbeeld een tijdschrift of een boek, neem een warm bad of drink een heerlijke kruidenthee (zonder cafeïne natuurlijk!). Slaap lekker! Heb jij nog slaaptips voor ons? Deel ze gerust! Bron: Harvard Medical School Datum: 13 juli 2018

Meer nieuws