>500.000 ondertekenaars Online Petitie Verbod Consumentenvuurwerk en Nationaal Vuurwerkmanifest

Rotterdam, 8 januari 2020 – Inmiddels hebben meer dan 500.000 mensen de online petitie die zich uitspreekt voor een verbod op consumentenvuurwerk én Het Nationaal Vuurwerkmanifest ondertekend. Hoe lang duurt het nog voor Nederland weer veilig is tijdens de periode van de jaarwisseling en we weer gezamenlijk een mooi feest kunnen vieren? Naast de honderdduizenden nieuwe particulieren die zich de afgelopen dagen hebben aangesloten, hebben onder andere Zorgverzekeraars Nederland, het Longfonds, de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie en de SAZ Vereniging van Samenwerkende Algemene Ziekenhuizen (Vereniging van 28 regionale ziekenhuizen) zich ook aangesloten.  

Verbied al het consumentenvuurwerk: zowel knalpijlen als siervuurwerk

Het dringende verzoek aan de politiek is om in 2020 consumentenvuurwerk volledig te verbieden. Met professionele vuurwerkshows (wellicht zelfs zonder vuurwerk maar mét lasers en drones?!), georganiseerd door inwoners, leden van dorpsverenigingen, gemeentes en ondersteund vanuit de centrale overheden kan iedereen weer op een veilige manier genieten van (en kijken naar) vuurwerk. De traditie van het samen kijken naar vuurwerk kan dan tevens behouden blijven. 

Vijf argumenten op een rij die een verbod op consumentenvuurwerk legitimeren:   

  1. Ambulance medewerkers, brandweer en politie worden in de Nieuwjaarsnacht bekogeld met vuurwerk, soms zelfs met de kracht van een handgranaat. Alleen al dit feit is reden een landelijk vuurwerkverbod af te kondigen. Want van onze hulpverleners blijf je af. 
  2. De helft van de slachtoffers is omstander. Burgers die elkaar na 12 uur op straat argeloos de hand geven bekopen dat met een blind oog of een vuurwerkpijl in de nek.
  3. Jonge jongens vormen de meerderheid van de slachtoffers die zelf aansteker zijn. Hun puberbrein kan de gevaren van vuurwerk nog niet adequaat inschatten. Toch grijpen we als volwassenen onvoldoende in teneinde de groep levenslang verminkte jongeren te reduceren.
  4. 65% van de oogletsels door vuurwerk wordt veroorzaakt door legaal vuurwerk. Met alleen aanpakken van illegaal vuurwerk komen we er dus niet (cijfers Nederlands Oogheelkundig Gezelschap 2019-2020). 
  5. Het aantal geweldsincidenten gerelateerd aan vuurwerkvandalisme stijgt explosief. Voorlichting of een beschermbril helpen niet tegen het agressieve gedrag in de Nieuwjaarsnacht.

Stond de teller op zaterdagochtend 4 januari nog op net boven de 250.000, inmiddels is deze dus binnen vier dagen gestegen tot boven de 500.000. Het Vuurwerkmanifest is eind 2015 geïnitieerd door onder andere oogartsen Tjeerd de Faber (Het Oogziekenhuis Rotterdam en tevens vuurwerkwoordvoerder van Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap) en Jan Keunen (Radboudumc). 

Onderteken nu ook Het Vuurwerkmanifest: www.vuurwerkmanifest.nl

Datum: 8 januari 2020

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl