De Dag van de Zorg: hoe is het om te werken als verzorgende in de thuiszorg?

Tijdens de huidige coronacrisis blijkt meer dan ooit hoe belangrijk en essentieel het werk in de zorg is. Op De Dag van de Zorg zetten we daarom onze hardwerkende zorghelden in de spotlight! Wij interviewden Panagiota Tsavaras. Zij werkt met hart en ziel inmiddels al vijftien jaar in de zorg en sinds tweeënhalf jaar bij Aafje in gemeente Albrandswaard. In dit interview stelden wij haar een aantal vragen over haar ervaringen als VIG’er (Verzorging Individuele Gezondheidszorg) in de thuiszorg.

Kun je wat vertellen over je werkzaamheden?

“Ik werk 20 uur in de week op een verpleegroute. Mijn werkzaamheden zijn onder andere wonden verzorgen, benen zwachtelen, katheters inbrengen, sondevoeding en zuurstof toedienen. Daarnaast medicatie toedienen, injecteren en uiteraard verzorgen. Dit zijn allemaal BIG-geregistreerde handelingen die we elke drie jaar opnieuw moeten laten opfrissen. Ook hou ik de zorgdossiers bij van klanten waar ik het eerste aanspreekpunt van ben. Ik doe nog veel meer verschillende dingen verder, maar dat zijn een aantal van mijn werkzaamheden.”

Waarom ben je in de thuiszorg gaan werken?

“Ik zat eigenlijk al jaren aan de thuiszorg te denken, zo van: ‘Zou het iets voor mij zijn?’. Het trok mij aan omdat je zelfstandig werkt maar ook regelmatig in teamverband. Je komt veel in de buitenlucht, je bent gewoon lekker bezig. Ik heb tien jaar in een verpleeghuis gewerkt maar dit werk vind ik leuker, het past beter bij mij. Nu rij je met je fietsje of met de auto door de wijk en als je binnenkomt bij de mensen dan zit je weer even met ze voor een praatje… Dus ja het is eigenlijk heel afwisselend. Veel dankbaarheid van de mensen, het is heel persoonlijk.”

Geeft je dat ook veel energie, dat persoonlijke contact met de mensen?

“Ja zeker, het geeft mij heel veel voldoening, ja! Ik heb ook super leuke collega’s en werk met veel plezier bij Aafje. Het mooiste vind ik de terminale zorg. Om hen comfortzorg te kunnen bieden voor een waardig levenseinde, dat vind ik echt mooi.

Vind je dat niet moeilijk? Het klinkt namelijk vrij heftig…

“Nee! Nee… ik vind het eigenlijk heel mooi juist. Ik doe dit natuurlijk al heel lang. En ja, het contact met de familie op dat moment en de dankbaarheid die je krijgt van de klant en van familieleden… Ook vaak zelfs de liefde die je krijgt… Ja dat vind ik echt heel mooi. En soms laat ik wel eens een traan, maar ik kan het ook heel goed loslaten. Je weet gewoon dat dit bij het leven hoort en als je in de zorg werkt is het juist zo mooi dat je iemand met veel liefde en aandacht een waardig levenseinde in zijn thuisomgeving kan geven.”

Waardoor ga je met een goed gevoel naar je werk, naast dankbaarheid en liefde?

“Soms heb ik weleens een mindere dag, maar dan ga ik naar werk en dan kom ik weer vrolijk thuis! Ja, ik word gewoon zo vrolijk van de klanten, van de gesprekken die je met ze hebt. Oude mensen kunnen je veel leren over het leven, hoor! En ik vind hun verhalen over vroeger altijd zo leuk. Veel kletsen, vind ik heerlijk!”

Door de coronacrisis leven we nu in een gekke en moeilijke tijd. Hoe is het om nu je werk uit te voeren?

“Ja het is niet anders, eigenlijk. We letten wel streng op handhygiëne maar dat deden we eigenlijk altijd al. We hebben als team gezamenlijk besloten geen mondkapjes te dragen. Als klanten tekenen van benauwdheidsklachten of koorts hebben, worden zij direct overgeplaatst naar de COVID-19 route, waar ze door een speciaal team worden verzorgd en getest. De teamleden van de COVID-19 route dragen een mondmasker, handschoenen en spatbril. Dus we letten goed op veiligheid.”

“‘Je komt altijd zo strálend binnen’, zei een klant tegen me.”

– Panagiota Tsavaras, Verzorgende IG

Zijn er bepaalde dingen die je echt goed moet kunnen om je werk als verzorgende goed uit te kunnen oefenen?

“Hmm.. ja, je moet respectvol zijn, zorgzaam zijn, veel geduld hebben. Het moet echt je roeping zijn, denk ik! Ik kan wel heel goed met mensen omgaan en ik merk dat klanten het fijn vinden als ik er ben. Ook merk ik dat klanten graag door mij geholpen worden. Maar ik ben eigenlijk ook altijd vrolijk en dat zeggen ze ook over me. ‘Je komt altijd zo strálend binnen!’, zei een klant tegen me. Ik doe niets liever dan in de wijkzorg werken. Die mensen… Ja, die maken mij heel vrolijk.”

Over Aafje

Aafje biedt zorg in Rotterdam, Dordrecht en omstreken. In 2019 werd Aafje door hun medewerkers beloond met het keurmerk Beste Werkgever. Meer weten over thuiszorg door Aafje? Bezoek dan eens de website.

Datum: 12 mei 2020
Bron: Aafje

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl