Skip to main content

Tien tips die kunnen helpen bij het verbeteren van je slaapkwaliteit

april 11, 2023
  1. Creëer een slaapvriendelijke omgeving: Zorg voor een donkere, rustige en koele slaapkamer. Vermijd schermen en zorg voor voldoende ventilatie.
  2. Regelmatig slaapschema: Probeer elke dag op dezelfde tijd naar bed te gaan en op te staan, ook in het weekend. Zo blijft je biologische klok op schema.
  3. Vermijd cafeïne, alcohol en nicotine: Beperk het gebruik van cafeïne, alcohol en nicotine, vooral in de avonduren. Deze stoffen kunnen je slaap verstoren.
  4. Zorg voor voldoende beweging: Regelmatig sporten of bewegen kan helpen bij het verbeteren van de slaap. Zorg wel dat je minimaal een paar uur voor het slapengaan stopt met intensieve activiteiten.
  5. Ontspanningsoefeningen: Ontspanningsoefeningen, zoals ademhalingsoefeningen of meditatie, kunnen je helpen om tot rust te komen en te ontspannen voor het slapengaan.
  6. Vermijd dutjes overdag: Probeer dutjes overdag te vermijden, vooral in de late namiddag of avond. Dit kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts moeilijker in slaap valt.
  7. Beperk schermgebruik: Beperk het gebruik van elektronische apparaten, zoals telefoons, tablets en laptops, in de avond. Het blauwe licht van deze apparaten kan je biologische klok verstoren.
  8. Eet licht en op tijd: Vermijd zware maaltijden in de avond. Eet ook niet te laat, zodat je lichaam genoeg tijd heeft om te verteren voor het slapengaan.
  9. Neem een warm bad of douche: Een warm bad of douche kan je helpen om te ontspannen en tot rust te komen voor het slapengaan.
  10. Probeer slaapmedicatie te vermijden: Probeer slaapmedicatie te vermijden, tenzij het echt noodzakelijk is. Deze medicatie kan verslavend zijn en kan de slaapkwaliteit op de lange termijn verslechteren.

Datum: 11 april 2023

Meer nieuws