Uniek voor de regio Alkmaar/Den Haag: Hospital control center in Noordwest Ziekenhuisgroep

In één oogopslag zien hoe de situatie in het ziekenhuis is. Het kan sinds kort in het Hospital control center van de Noordwest Ziekenhuisgroep: een ruimte waar alle operationele en tactische data bij elkaar worden gebracht. Op deze manier kan de beschikbare capaciteit, zoals personeel, operatiekamers en bedden, optimaal benut en op elkaar afgestemd worden.

Actuele data

In het Hospital control center is op elk moment van de dag actuele data beschikbaar over de drukte op alle locaties van Noordwest. Zo weten we hoe druk het is op de spoedeisende hulp, of de planning op de operatiekamers loopt zoals verwacht en zien we hoeveel bedden er bezet zijn op de verpleegafdelingen. Omdat we de instroom, doorstroom en uitstroom monitoren kunnen we het proces bijsturen als dat nodig is.

Knelpunten signaleren

Naast het monitoren van de actuele situatie kan er in het Hospital control center ook vooruit gekeken worden. Er is onder andere inzicht in de OK-programma’s, de capaciteit op de verpleegafdelingen, personele inzet en wachtlijsten. Het mooie hiervan is dat we knelpunten vroegtijdig signaleren en oplossen. Dat biedt een aantal voordelen, zoals minder afzeggingen van geplande operaties of poliklinische afspraken en minder pieken en dalen in de werkdruk.

In het Hospital control center komen dagelijks medisch specialisten, managers en verpleegkundigen langs om het gesprek met elkaar aan te gaan. Deze interactie met elkaar, allemaal kijkend naar dezelfde data, helpt Noordwest om met zijn allen dezelfde kant op te gaan. Door deze manier van werken kunnen we de zorg nog beter afstemmen op de vraag van de patiënten, waardoor de patiënt zo snel mogelijk weer naar huis kan om in de eigen vertrouwde omgeving verder te herstellen.

Datum: 27 juni 2020
Bron: Noordwest Ziekenhuisgroep

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl