Corona nu en straks

augustus 31, 2020

Online wetenschapsfestival – 10 september – 15.30 – 16.30

Drie wetenschappers van Amsterdam UMC kijken terug én vooruit in tijden van corona. Tijdens de online versie van het jaarlijkse Wetenschapsfestival bespreken ze de ontwikkelingen in coronawetenschap. Hoe hebben ‘we’ het tot nu toe gedaan en wat hebben we al geleerd over covid-19? Welke onderzoeken lopen en wat zijn de verwachtingen? Hoe zit het kortom met de wetenschap over het coronavirus?

Onder leiding van presentator André van der Toorn spreken hoogleraren Rogier Sanders, Menno de Jong en Joost Wiersinga, samen met rvb-lid Frida van den Maagdenberg over de stand van zaken rondom covid-19. U bent van harte uitgenodigd om digitaal aan te schuiven.

Datum: Donderdag 10 september
Tijd: 15:30 – 16:30
Meer informatie: amcfoundation.nl/wetenschapsfestival
Direct aanmelden: wetenschapsfestival.eventbrite.nl

Onze sprekers zijn uiteraard bereid om u na afloop (telefonisch) of op een ander moment te woord te staan bij verdere vragen. Tijdens de online meeting is daar geen ruimte voor.

Over de sprekers:

Hoogleraar Virologie prof. dr. Rogier Sanders was onlangs in het nieuws met de vondst van een sterke antistof tegen corona. Met die vondst werkt hij nu aan een medicijn tegen het coronavirus. Buiten coronatijden richt hij zich vooral op de ontwikkeling van een vaccin tegen hiv.

Hoogleraar Klinische virologie prof. dr. Menno de Jong is hoofd van de Amsterdam UMC afdeling Medische Microbiologie en lid van het landelijke Outbreak Management Team (OMT). Hij doet onder meer onderzoek naar factoren die mensen ernstig ziek maken na een besmetting en de langetermijneffecten van covid-19. Normaal gesproken houdt hij zich bezig met vergelijkbare vraagstellingen omtrent infecties met andere luchtwegvirussen, zoals seizoensgebonden en dierlijke griepvirussen.

Hoogleraar Inwendige geneeskunde prof. dr. Joost Wiersinga wist in sneltreinvaart een initiatief op te zetten binnen Amsterdam UMC waarin al het corona-onderzoek wordt gebundeld zodat wetenschappers met elkaar kunnen optrekken en van elkaar kunnen leren. Hij schreef een review in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA waarin hij 25 duizend recente wetenschappelijke artikelen over corona handzaam samenvatte. Wiersinga is een van de coördinatoren van de behandeling van coronapatiënten in Amsterdam UMC. Zijn eigen vakgebied richt zich op sepsis (bloedvergiftiging).

Rvb-lid Frida van den Maagdenberg is verantwoordelijk voor de financiën van Amsterdam UMC. Zij is tevens de initiator van het landelijk consortium hulpmiddelen (LCH).

De gastheer is SBS-presentator André van der Toorn.

Het Wetenschapsfestival wordt jaarlijks georganiseerd door de AMC Foundation

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl