Promotie UMC 16 September

september 15, 2020

Woensdag 16 september, 13.00 u (Agnietenkapel)
Promotie Marjolein van den Boogert (locatie AMC)

Genen oorzaak van afwijkingen in cholesterol
In grote genetische studies is een relatie gevonden tussen varianten in genen die coderen voor enzymen in de eiwit glycosylering en cholesterolstoornissen en hart- en vaatziekten. In dit proefschrift heeft Van den Boogert de cholesterolhuishouding van patiënten met congenitale defecten in de glycosylering (CDG, een zeldzame genetische afwijking in de stofwisseling) gemeten. Ze zocht in cellen naar het mechanisme achter de zeldzame verstoorde cholesterolhuishouding, om deze inzichten te gebruiken voor de behandeling van het veel voorkomende probleem van hoog cholesterol en hart- en vaatziekten.
Haar onderzoeken dragen bij aan nieuwe inzichten in de rol van eiwit glycosylering in de cholesterolhuishouding en dit kan met verder onderzoek leiden tot nieuwe aanknopingspunten in de behandeling van hypercholesterolemie en hart- en vaatziekten
Ze ontdekte dat patiënten met type I CDG ontzettend weinig LDL-cholesterol (het slechte cholesterol) hebben en dit komt door een verhoogde hoeveelheid van de LDL-receptor die het LDL-cholesterol wegvangt uit het bloed. Patiënten met type II CDG hebben juist meer cholesterol in hun HDL-deeltjes (het goede cholesterol) en dit komt mogelijk deels door verminderde activiteit van een transportenzym dat normaal gesproken cholesterol uit HDL naar LDL transporteert.
Patiënten met gemixte glycosyleringsstoornissen hebben een enorm verhoogd LDL-cholesterol in dezelfde range als patiënten met familiaire hypercholesterolemie en hebben daarbij ook vervetting van de lever. Tenslotte hebben patiënten met juist een de-glycosyleringsdefect een laag LDL-cholesterol en bij hen lijkt de cholesterolstoornis zelfs deels oorzakelijk voor hun neurologische ziektebeeld.
Link naar proefschrift

Datum: 15 September
Bron: Amsterdam UMC

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl