ETZ-verpleegkundigen werken ook op de ambulance

mei 6, 2021

Spoedeisende Hulp-verpleegkundige Jantina Wijnakker heeft deze week haar diploma als ambulanceverpleegkundige ontvangen. Daardoor is ze nu bevoegd haar baan op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) te combineren met het werken op de ambulance van de RAV (Regionale Ambulancevoorziening) Brabant-Midden-West-Noord.

Jantina (31): “Die combinatie bevalt mij heel goed. Ik kan patiënten op de SEH nu nog beter begeleiden, omdat ik weet hoe ze in de ambulance worden opgevangen en verzorgd. Door beide functies te combineren, krijg ik meer inzicht in twee verschillende werelden. Bovendien zorgt dit voor een betere en efficiëntere samenwerking tussen Spoedeisende Hulp en ambulance en meer wederzijds begrip”.

Aparte organisaties

Anders dan veel mensen denken, zijn de ambulancedienst en het ziekenhuis aparte organisaties. Verpleegkundigen stonden altijd voor de keuze: werken in het ziekenhuis òf werken op de ambulance. Dat hoeft nu niet langer, omdat het ETZ en de RAV samen investeren in opleiden en behouden van medewerkers.

Toekomstperspectief

Jantina is de eerste verpleegkundige die de opleiding tot ambulanceverpleegkundige heeft afgerond en aan de slag kan als ambulance- én Spoedeisende Hulp-verpleegkundige. Twee andere verpleegkundigen worden momenteel ook opgeleid om beide functies te kunnen combineren. Vervolgens wisselen zij elke twee maanden van werkplek. 

Ambulanceverpleegkundige Bram Koster (34) werkt sinds april vorig jaar afwisselend op de ambulance en de Spoedeisende Hulp als verpleegkundige. “Ik werd als enige overal flexibel ingezet waar het nodig was. Echte goede afspraken waren hierover nog niet gemaakt. Nu wel: Jantina en ik vormen vanaf nu een koppel. We wisselen elkaar om de twee maanden af.” 

Jantina: “Deze kruisbestuiving zorgt voor een betere uitwisseling van ervaringen en ideeën, omdat je als het ware bij elkaar in de keuken meekijkt. Dat maakt het werk leuk. Collega’s kennen mij voornamelijk als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp, maar nu ben ik degene die patiënten komt brengen.”

Goede ontwikkeling

Zorgmanager Robert Janssen vindt het een goede ontwikkeling dat verpleegkundigen niet meer hoeven te kiezen tussen ziekenhuis en ambulance: “We hebben gezamenlijk bekeken hoe we de medewerkers voor SEH en ambulance kunnen behouden. Manager ambulancezorg Björn Gadet vult aan: “De uitkomst is dat we alle medewerkers maatwerk kunnen bieden, zodat ze actief kunnen blijven voor de spoedzorg in deze regio”.

Bron: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis , ETZ Fotografie & film

Datum: 6 mei 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl