Skip to main content

ETZ-verpleegkundigen werken ook op de ambulance

mei 6, 2021

Spoedeisende Hulp-verpleegkundige Jantina Wijnakker heeft deze week haar diploma als ambulanceverpleegkundige ontvangen. Daardoor is ze nu bevoegd haar baan op de afdeling Spoedeisende Hulp van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) te combineren met het werken op de ambulance van de RAV (Regionale Ambulancevoorziening) Brabant-Midden-West-Noord.

Jantina (31): “Die combinatie bevalt mij heel goed. Ik kan patiënten op de SEH nu nog beter begeleiden, omdat ik weet hoe ze in de ambulance worden opgevangen en verzorgd. Door beide functies te combineren, krijg ik meer inzicht in twee verschillende werelden. Bovendien zorgt dit voor een betere en efficiëntere samenwerking tussen Spoedeisende Hulp en ambulance en meer wederzijds begrip”.

Aparte organisaties

Anders dan veel mensen denken, zijn de ambulancedienst en het ziekenhuis aparte organisaties. Verpleegkundigen stonden altijd voor de keuze: werken in het ziekenhuis òf werken op de ambulance. Dat hoeft nu niet langer, omdat het ETZ en de RAV samen investeren in opleiden en behouden van medewerkers.

Toekomstperspectief

Jantina is de eerste verpleegkundige die de opleiding tot ambulanceverpleegkundige heeft afgerond en aan de slag kan als ambulance- én Spoedeisende Hulp-verpleegkundige. Twee andere verpleegkundigen worden momenteel ook opgeleid om beide functies te kunnen combineren. Vervolgens wisselen zij elke twee maanden van werkplek. 

Ambulanceverpleegkundige Bram Koster (34) werkt sinds april vorig jaar afwisselend op de ambulance en de Spoedeisende Hulp als verpleegkundige. “Ik werd als enige overal flexibel ingezet waar het nodig was. Echte goede afspraken waren hierover nog niet gemaakt. Nu wel: Jantina en ik vormen vanaf nu een koppel. We wisselen elkaar om de twee maanden af.” 

Jantina: “Deze kruisbestuiving zorgt voor een betere uitwisseling van ervaringen en ideeën, omdat je als het ware bij elkaar in de keuken meekijkt. Dat maakt het werk leuk. Collega’s kennen mij voornamelijk als verpleegkundige op de Spoedeisende Hulp, maar nu ben ik degene die patiënten komt brengen.”

Goede ontwikkeling

Zorgmanager Robert Janssen vindt het een goede ontwikkeling dat verpleegkundigen niet meer hoeven te kiezen tussen ziekenhuis en ambulance: “We hebben gezamenlijk bekeken hoe we de medewerkers voor SEH en ambulance kunnen behouden. Manager ambulancezorg Björn Gadet vult aan: “De uitkomst is dat we alle medewerkers maatwerk kunnen bieden, zodat ze actief kunnen blijven voor de spoedzorg in deze regio”.

Bron: Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis , ETZ Fotografie & film

Datum: 6 mei 2021

Meer nieuws