Skip to main content

Sociale basisinfrastructuur

september 10, 2020

Bewoners willen steeds vaker zelf een bijdrage leveren aan gezondheid in hun buurt, dorp of wijk. In veel wijken zijn buurtinitiatieven, sociaal ondernemers, professionals, gemeenten en zorgverzekeraars al bezig met het organiseren ‘van onderop’, iedereen vanuit zijn eigen perspectief. 

Afgelopen maanden is onder andere door GezondNL, Dialoog Gemeenschapskracht en diverse partners gewerkt aan de vraag: ‘hoe kunnen we dit soort informele netwerken en structuren verbinden met het formele zorg- en ondersteuningssysteem?’.

Het resultaat hiervan is een handzaam kader met bouwstenen en praktijkvoorbeelden voor een inclusieve samenwerking om te komen tot vitale en gezonde gemeenschappen. Te lezen als pdf en bestellen als boekje op:  https://www.allesisgezondheid.nl/knowledgebase/samen-bouwen-aan-een-sociale-basisinfrastructuur/.

Een sterke sociale basisinfrastructuur, hoe doe je dat?

Dit boekje gaat over het organiseren vanuit de leefomgeving van mensen door samen te bouwen aan een sociale basisinfrastructuur. Dit op basis van de reële behoeften van bewoners. In veel wijken zijn bewonersinitiatieven, sociaal ondernemers, professionals, gemeenten en zorgverzekeraars al bezig met organiseren van onderop, iedereen vanuit het eigen perspectief. Grote vraag is hoe hiervan een herkenbaar en samenwerkend geheel te maken zodat opgedane kennis en ervaringen worden benut. 

Een sterke sociale basisinfrastructuur heb je niet snel ‘gebouwd’, hiervoor heb je bouwstenen nodig. In dit boekje worden alle 21 bouwstenen weergegeven door middel van een illustratie. Ook kun je praktijkvoorbeelden vinden over plaatselijke initiatieven van bewoners, sociaal ondernemers, professionals en gemeenten. 

FitFestivals van Dr Sunshine 

In het boekje staat een hele lijst aan bouwstenen die nodig zijn voor een sterke basis sociale basisinfrastructuur. Een hiervan is bijvoorbeeld de bouwsteen evenementen. Dr. Sunshine organiseert meerdere keren per jaar fitfestivals. Tijdens deze festivals kunnen wijkbewoners hun gezondheid komen laten checken en gratis gezondheidsadvies krijgen. Wilt u ook een FitFestival in uw wijk organiseren? Neem dan gerust contact op met ons organisatieteam: info@drsunshine.nl

Wil je zelf aan de slag? 

Heb je binnenkort een werksessie over een sociale basisinfrastructuur? Wil je zelf aan de slag met de bouwstenen in je eigen dorp, buurt of wijk? Behoefte aan een praatplaat met het kwaliteitskader? Of wil je de (losse) tekeningen met bouwstenen digitaal gebruiken?

Je kunt gratis materialen downloaden op: www.allesisgezondheid.nl (bij het Kennislab) en op www.gezondNL.nl.

Datum: 9 september 2020
Bron: Sociale-basisinfrastructuur-online-def.pdf

Foto gemaakt door Tommy Köhlbrugge voor Hoodlab van PLYGRND.city

Meer nieuws