Skip to main content

Babystartpakket vermindert stress ouders met geldzorgen

februari 25, 2023

Rotterdamse kinderen die geboren worden in een gezin met armoede, krijgen dit jaar een pakket met babyspullen om te zorgen voor een goed begin van hun nieuwe leven. Rotterdam deelt samen met de Stichting Babyspullen 550 babystartpakketten uit. Wethouder Ronald Buijt van Zorg, ouderen en jeugdzorg overhandigde op woensdag 22 februari het eerste pakket aan een moeder. In het pakket zitten basisartikelen die lang niet elk gezin kan betalen.

Babyuitzet

In Rotterdam wordt 1 op de 5 kinderen geboren in armoede. Rotterdam wil dat baby’s veilig, gezond en kansrijk kunnen opgroeien. Een stevige start in het leven is daarbij bepalend. De gemeente financiert dit jaar babystartpakketten voor aanstaande en kersverse ouders die leven rond het sociaal minimum. Een pakket bestaat uit 120 tot 130 items, zoals babykleertjes, verzorgingsproducten, luiers, kruiken en lakentjes. Stichting Babyspullen stelt de pakketten samen uit gedoneerde en nieuwe spullen. De spullen kosten in de winkel zo’n 750 tot 1250 euro. Er is een pakket voor de kraamperiode en een pakket voor kinderen tot ongeveer 2 jaar.

Impact van geldzorgen

Geldzorgen in gezinnen met jonge kinderen levert veel stress op. Langdurige stress heeft een grote invloed op de mentale en fysieke gezondheid van kinderen en volwassenen. In de eerste 1000 dagen van het leven kan stress flinke problemen geven bij de hersenontwikkeling, ontwikkeling van het stresshormoonsysteem, immuunsysteem en stofwisseling. Hierdoor kunnen kinderen leer- en gedragsproblemen krijgen. Aanstaande moeders met veel stress lopen meer risico een vroeggeboren kind of een kind met een laag geboortegewicht te krijgen.

Stevige Start

De babystartpakketten sluiten aan bij de ambitie van het programma Stevige Start om alle kinderen die in Rotterdam worden geboren een stevige start in het leven te geven. Wethouder Ronald Buijt: “Met zo’n pakket krijgt een kind een stevige ondersteuning in de eerste periode. Dat is belangrijk omdat een beetje hulp een hele jeugd kan doorwerken. Een kind krijg zo een betere kans op een goede toekomst.”
Mary Kearney, algemeen directeur van Stichting Babyspullen is blij met de samenwerking. “Onze babystartpakketten bereiken nu maar een klein deel van de baby’s in Rotterdam. Dankzij deze samenwerking kunnen we nóg meer gezinnen in Rotterdam in een vroeg stadium bereiken en hen ondersteunen met een babystartpakket.”
Wethouder Buijt overhandigde het babystartpakket voor de periode tot 2 jaar aan een moeder. Zij ontving voor de geboorte van haar dochter ook al een pakket. “Het eerste pakket heeft me zo geholpen. Ik had heel veel stress omdat ik niet wist hoe ik alle babyspullen bij elkaar moest krijgen. Mijn baby groeide daardoor niet goed. Toen ik het pakket kreeg voelde ik de stress van me afglijden. Mijn baby is toen in één week drie ons gegroeid en uiteindelijk met een gezond gewicht geboren.”

Aanvragen

Zorgverleners en hulpverleners kunnen een babystartpakket aanvragen voor ouders en hun kind die zij begeleiden. Dat kan vanaf 20 weken zwangerschap. De babystartpakketten zijn bedoeld voor ouders met een inkomen tot 130 procent van het sociaal minimum en/of ouders zonder sociaal netwerk. Stichting Babyspullen doet geen inkomenstoets, maar vertrouwt op de integriteit van de aanvrager.
Zwangere vrouwen die extra ondersteuning bij zwangerschap en voorbereiding op het ouderschap nodig hebben, kunnen terecht bij het Aanmeldpunt van Moeders van Rotterdam. Het Aanmeldpunt kan ook financiële ondersteuning regelen.

Kijk voor meer informatie over financiële ondersteuning ook op rotterdam.nl/geldzorgen.

Bron: Gemeente Rotterdam

Datum: 25 februari 2023

Meer nieuws