Skip to main content

Bob Pinedo Cancer Care Award 2022 voor Laurence Zitvogel

september 27, 2022

De Franse oncologe Laurence Zitvogel onderzoekt al dertig jaar het verband tussen het immuunsysteem en het succes van therapieën om kanker te bestrijden. Zo ontdekte zij onder meer dat micro-organismen in de darm de effectiviteit van de behandeling van kanker beïnvloeden. Voor haar baanbrekende wetenschappelijke werk op dat gebied en haar gedreven inzet om daarmee de behandeling van en de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren, ontvangt zij dit jaar de Bob Pinedo Cancer Care Award.

Laurence Zitvogel ontdekte dat met name micro-organismen in de darm een belangrijke rol spelen in het succes van zowel chemotherapie als immuuntherapie bij het bestrijden van verschillende soorten tumoren. Ook kwam uit haar onderzoek naar voren dat gebruik van antibiotica voor of tijdens een behandeling de effectiviteit van immuuntherapie kan verslechteren. Mede dankzij haar vindingen rond de belangrijke rol van het immuunsysteem bij de effectiviteit van kankerbehandelingen, zullen in de toekomst therapieën beter afgestemd kunnen worden op het persoonlijke profiel van de patiënt. Bovendien kan, bijvoorbeeld door het toedienen van bepaalde microbiotica, het immuunsysteem mogelijk zodanig worden verbeterd, dat het beter in staat is om zelf tumoren te bestrijden. Vanwege haar inspirerende bijdragen – al decennialang – aan onderzoek op het gebied van kankerbestrijding in combinatie met immunologie, en daarmee haar impact op klinische zorg voor patiënten, vindt de jury, onder leiding van Pancras Hogendoorn (KNAW-lid en hoogleraar pathologie in het LUMC) Laurence Zitvogel een waardige laureaat van de Bob Pinedo Cancer Care Award.

Foto Gustave Roussy

Meer over Laurence Zitvogel

Laurence Zitvogel (Suresnes, 1963) is hoogleraar immunobiologie aan de Université Paris-Saclay en wetenschappelijk directeur van het Clinicobiome-programma van het kankerinstituut Gustave Roussy in de Parijse voorstad Villejuif. Dit medisch-wetenschappelijk programma onderzoekt hoe microbiotica de werking van kankerbehandelingen beïnvloeden. Al sinds begin jaren negentig wijdt Laurence Zitvogel zich aan onderzoek op het snijvlak van oncologie, immunologie en immuuntherapie, eerst aan de University of Pittsburgh (VS) en daarna bij Gustave Roussy.

Zij is een gepassioneerd onderzoeker, die een wetenschappelijke drive combineert met zorg voor patiënten en het begeleiden van een groot aantal studenten en postdocs. Zij is (co-)auteur van meer dan vijfhonderd publicaties en is een van de meest geciteerde onderzoekers op haar vakgebied. Ze ontving diverse wetenschappelijke prijzen en is benoemd tot Officier in de Franse ‘ordre de la Légion d’honneur’ en lid van de Franse l’Académie nationale de médecine. Bovendien is zij actief in het samenvoegen van meer fundamentele en klinische onderzoeksgroepen en organiseert zij met regelmaat (internationale) bijeenkomsten om wetenschappers binnen en buiten de EU op haar vakgebied bij elkaar te brengen.

Over de prijs

De Bob Pinedo Cancer Care Award is een tweejaarlijkse prijs voor een onderzoeker (of een team van onderzoekers) die zich bijzonder verdienstelijk maakt of heeft gemaakt op het gebied van (translationeel) wetenschappelijk onderzoek naar kanker en de zorg voor kankerpatiënten. De prijs wordt mogelijk gemaakt door de Stichting Bob Pinedo Cancer Care Award en is vernoemd naar de Nederlandse kankeronderzoeker en oprichter van VUmc Cancer Center Amsterdam, Bob Pinedo (Curaçao, 1943). De KNAW is verantwoordelijk voor het nominatie- en selectieproces. De prijs bestaat uit een bronzen sculptuur in de vorm van Bob Pinedo’s hand, die zowel kracht als hoop op herstel symboliseert, en een geldprijs van 100.000 euro.

Prijsuitreiking

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens een bijeenkomst in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam op 29 november 2022. U kunt zich hier aanmelden.

Noot voor de redactie

Voor vragen kunt u contact opnemen met Esther Ladiges, communicatieafdeling KNAW, via esther.ladiges@knaw.nl of 06 1541 9493.

Bron: www.knaw.nl

Datum: 26 september

Meer nieuws