Skip to main content

Brabants Boek Present Nargis ook voor mensen met een leesbeperking

september 30, 2023

Den Haag, 5 september 2023 – Voor het derde jaar op rij is het Brabants Boek Present, naast de reguliere versie, ook beschikbaar als gesproken boek en in braille. De novelle Nargis, geschreven door Forugh Karimi, is hiermee toegankelijk gemaakt voor mensen die blind of slechtziend zijn, dyslexie hebben of moeite hebben met lezen door een fysieke of cognitieve beperking.

Tijdens de feestelijke aftrap van de Brabants Boek Presentweek werd niet alleen de reguliere versie van Nargis gepresenteerd, maar werd er ook aandacht besteed aan de gesproken versie en het brailleboek. De toevoeging van Nargis aan de collectie van Passend Lezen draagt bij aan het inclusief maken van regionale literaire acties. Lezers van brailleboeken en gesproken boeken worden in staat gesteld om deel te nemen aan literaire activiteiten. Ook auteur Forugh Karimi steunt dit initiatief; “Literatuur moet gelezen worden en dat doe je met je ogen, met je oren of zelfs de top van je vingers. Goede verhalen laten zich absorberen in de verbeelding van de ontvanger om daar nieuwe paden te vormen, en een wereld te creëren waarin verschillen worden omarmd en gedeelde menselijkheid wordt gevierd. Dankzij Passend Lezen geldt dat ook voor Nargis.”

Over het Brabants Boek Present

Het Brabants Boek Present is een initiatief van het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Brabant en literair productiehuis Tilt. Zij bouwen met dit present door aan een literaire traditie in de provincie. Elk jaar krijgt een Brabantse literaire topauteur de opdracht een novelle te schrijven. Dit lustrumjaar is de novelle uitgegeven in samenwerking met Meridiaan Uitgevers.

Passend Lezen

Bibliotheekservice Passend Lezen is de bibliotheek voor mensen met een leesbeperking en biedt onder andere boeken, kranten en tijdschriften in aangepaste leesvormen. Als stichting stelt Passend Lezen zich ten doel om mensen met een leesbeperking toegang te geven tot de wereld van kennis en cultuur om zo de persoonlijke ontplooiing van mensen met een leesbeperking te stimuleren en hun positie in de samenleving te verbeteren. Passend Lezen is een onderdeel van het stelsel van openbare bibliotheken.

Bron: Passend Lezen

Datum: 30 september

Meer nieuws