Brief aan patiënten en inwoners van de regio

december 15, 2021

Namens de raad van bestuur en het MSCK van het Spaarne Gasthuis

Op dit moment verloopt de zorg en nazorg in ons ziekenhuis anders dan normaal. Net als alle ziekenhuizen in Nederland moeten wij bepaalde operaties en behandelingen uitstellen. Maar ook afspraken op de polikliniek worden soms afgezegd of uitgesteld. En voor de mensen die wél worden opgenomen in het ziekenhuis, verloopt de zorg en nazorg anders dan wij graag zouden willen.

Zo hebben de verpleegkundigen meer patiënten onder hun hoede dan anders. Ook zullen wij soms eerder onderzoeken en behandelingen naar de polikliniek verplaatsen en niet meer tijdens de ziekenhuisopname doen zodat patiënten korter in het ziekenhuis liggen. Bij patiënten die na hun opname tijdelijk zorg in een verzorgings- of verpleeghuis nodig hebben, kunnen wij nog minder goed dan anders rekening houden met hun voorkeur. Ook zijn de mogelijkheden om thuiszorg te krijgen of uit te breiden beperkt en wij zullen vaker patiënten vragen een beroep te doen op hun eigen omgeving, voor begeleiding bij de dagelijkse verzorging thuis.
 
Dit heeft alles te maken met de huidige coronagolf waarin we op dit moment zitten. In het Spaarne Gasthuis is het, net als in alle andere ziekenhuizen, enorm druk. Volgens regionale en landelijke afspraken moeten we bedden beschikbaar hebben om de toestroom van coronapatiënten op te vangen. Het gaat om bedden op de intensive care en op de verpleegafdelingen. Hier is veel personeel voor nodig.
 
Hebben we de afgelopen 1,5 jaar dan niets geleerd? Hadden we ons hier niet beter op kunnen voorbereiden? Zeker! En dat hebben we ook gedaan. Zo hebben we geregeld dat coronapatiënten sneller naar huis kunnen met zuurstof en thuismonitoring. We leiden meer verpleegkundigen op voor bijvoorbeeld de intensive care dan we in de jaren voor corona deden. Maar opleiden vergt veel tijd. Daarnaast hebben sommige collega’s het ziekenhuis verlaten en is het ziekteverzuim flink hoger dan normaal. Hierdoor hebben we minder handen aan het bed dan we zouden willen en nodig hebben.
 
We kunnen al onze opgenomen patiënten nog steeds goede, maar wel minder uitgebreide, zorg en nazorg geven. Dat stapje extra kunnen wij op dit moment niet meer zetten. Dat vinden wij erg. Want als zorgverleners willen wij u de best mogelijke zorg bieden, en het liefst nog een beetje meer. Helaas zijn we op een punt gekomen dat we, tijdelijk, genoegen moeten nemen met iets minder.
 
Natuurlijk blijft u bij ons in goede handen. De kwaliteit van de zorg die u bij ons krijgt is nog steeds hoog en daar zullen we ons maximaal voor blijven inzetten.
 
Het zijn en blijven moeilijke tijden, binnen en buiten het ziekenhuis, maar het Spaarne Gasthuis blijft voor u klaarstaan.
 
Hartelijke groet,
 
Ivo van Schaik, voorzitter raad van bestuur Spaarne Gasthuis
Jan-Paul Ezechiëls, voorzitter bestuur MSCK (de medische staf Spaarne Gasthuis)

Datum: 10 december 2021

Bron: Spaarne Gasthuis

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl