Skip to main content

Catharina Ziekenhuis sluit uitdagend jaar af met een positief resultaat

juni 1, 2022

Eindhoven, 01 juni 2022 – Vandaag is het jaaroverzicht 2021 van het Catharina Ziekenhuis gepubliceerd. Het was het tweede jaar waarin de Covid-19 pandemie een grote invloed had op de patiëntenzorg. We kwamen tot het besef dat corona niet meer verdwijnt. Een jaar van ‘wederopbouw’ waarin we onze medewerkers konden vaccineren, de maatregelen werden versoepeld maar er ook momenten waren dat we bijna op het punt stonden waarop we moesten kiezen tussen de coronapatiënt en de reguliere patiënt.

“Naast de Covid-zorg lieten we zo veel mogelijk reguliere zorg doorgaan, op onze eigen ambitieuze, veerkrachtige en verbindende manier. Een uitdagend jaar waar we samen de schouders onder hebben gezet. Daar ben ik bijzonder trots op”, benadrukt Nardo van der Meer, Voorzitter Raad van Bestuur.

Feiten

Het Catharina Ziekenhuis voerden in 2021, 17.277 operaties uit, er zijn in totaal 45.607 patiënten opgenomen en we zagen 415.617 patiënten op de poliklinieken. In 2021 lagen er in totaal 1203 patiënten met Covid-19 in ons ziekenhuis. Daarvan hebben er 229 op de Intensive Care gelegen. Maar het tweede coronajaar kenmerkte zich ook door een ware babyboom. Gemiddeld zagen dagelijks vijf nieuwe wereldburgers het levenslicht. James en Olivia waren de populairste namen.

Rapportcijfer

De beperkingen door corona, zoals de lockdowns en de 1,5 meter samenleving hebben geen negatief effect gehad op de kwaliteit van de zorg. Als we naar de resultaten uit onze Consumer Quality Index kijken, beoordeelden patiënten onze zorg met een hoog rapportcijfer. Ze gaven aan de kliniek een cijfer van gemiddeld een 8,7.

Positief resultaat

Het Catharina Ziekenhuis sluit de boeken over 2021, het tweede coronajaar, af met een positief resultaat van 14 miljoen euro. Geranne Engwirda, Lid Raad van Bestuur, is blij met dit resultaat. “Met een strakke strategische, tactische en operationele planning zijn we er elke keer weer in geslaagd het laatste bed te vinden. Dit is natuurlijk niet overal gelukt. Zo zijn hier en daar de wachtlijsten, net als bij andere ziekenhuizen in Nederland, opgelopen. Samen met de zorgverzekeraars doen we er alles aan om deze achterstand in zorg in te halen. Mede dankzij de landelijke financiële coronaregelingen en uitgestelde investeringen sluiten we 2021 met een positief financieel resultaat af.”

Topklinisch en topreferent

Landelijk staat het Catharina Ziekenhuis bekend om haar behandelingen van kanker en hart- en vaatzieken en fungeert het ziekenhuis als een centre of excellence en last resort op het gebied van onder meer endeldarmkanker, borstkanker, buikvliesuitzaaiingen bij dikke darmkanker, hartritmestoornissen, hartklepinterventies en slokdarmaandoeningen. In 2021 heeft het ziekenhuis, ondanks de pandemie, haar topklinisch en topreferent profiel verder verstevigd. Zo is gestart met de bouw van een nieuwe bestralingsbunker voor de MR-Linac. De MR-Linac is een high-tech bestralingsapparaat waarmee kankerpatiënten nog nauwkeuriger bestraald kunnen worden.

Het hart- en vaatcentrum van het Catharina Ziekenhuis verstevigde haar positie op het gebied van complexe hartzorg door een samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC Utrecht). Patiënten met zeer ernstig hartfalen kunnen, als andere behandelingen onvoldoende helpen, gebaat zijn bij een harttransplantatie of mechanical circulatory support (MCS) met een zogenaamd steunhart. Dit steunhart ondersteunt de linker hartkamer die zuurstofrijk bloed door de aorta naar de weefsels pompt.

Onderzoek

Ook de onderzoekkracht van het Catharina Ziekenhuis is omvangrijk en heeft in 2021 mooie resultaten opgeleverd. Het ziekenhuis telde in 2021 vijftien hoogleraren en meer dan 30 onderzoekers. In totaal leverde dit tien promoties op.
In 2021 ontwikkelde het Catharina Ziekenhuis samen met Philips een slimme pleister waardoor patiënten sneller het ziekenhuis kunnen verlaten, maar wel door het ziekenhuis in de gaten worden gehouden. De Healthdot. Een slimme sensor die patiënten thuis kunnen dragen en het ziekenhuis bijna realtime op de hoogte houdt van hun gesteldheid.

Samen met de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) doet het ziekenhuis onderzoek naar een snellere diagnose van eierstokkanker. De onderzoekers bekijken of een computermodel beter onderscheid kan maken tussen goed- en kwaadaardige tumoren van de eierstok.

Duurzaamheid

Ondanks de Covid-19 pandemie, is duurzaamheid binnen het Catharina Ziekenhuis zichtbaar in beweging. Het ziekenhuis heeft in 2021 minder elektriciteit, aardgas en water gebruikt. Enerzijds door klimatologische omstandigheden, anderzijds door technische ontwikkelingen. Ook is er minder afval afgevoerd. Met name bedrijfsafval en papier, wat natuurlijk een positief gevolg is van de coronapandemie. Veel van onze medewerkers werkten immers thuis. Daarnaast is in 2021 een project gestart om zogenaamde ‘wegwerp’ isolatieschorten op de IC, SEH en de verpleegafdeling te

vervangen voor re-usable varianten. En we hebben ons eerste aardgasloze gebouw opgeleverd. Maar de ambities reikten verder. Zo hebben we uitgesproken om deel te nemen aan de Green Deal Eindhoven II. De handtekeningen zijn gezet. Het bronzen certificaat Milieuthermometer zorg is geprolongeerd en de volgende stap is zilver.

Hoogtepunten

Tenslotte kende het jaar ook een aantal mooie hoogtepunten. In september namen we dit heel letterlijk en was er even ruimte voor ontspanning. Vanaf het dak op 70 meter hoogte van het hoofdgebouw daalden veertig collega’s al abseilend of via een zipline af van het ziekenhuis.
In november namen we de nieuwe bereidingsapotheek in gebruik. Het ‘state of the art’ gebouw is volledig gericht op de productie van geneesmiddelen. Door de bouw van het bereidingscentrum behoudt het Catharina Ziekenhuis een positie op de markt door geneesmiddelen, die het verschil voor de patiënt maken, toegankelijk te houden.

Bron: Catharina Ziekenhuis

Datum: 1 juni 2022

Meer nieuws