Skip to main content

Chaam klom na Long COVID fysiek en mentaal weer uit het dal

oktober 25, 2023

“Ik moest eerst even in de uit-stand om weer áán te kunnen gaan

Chaam Tjikhoeri (45) ging zes keer per week naar de sportschool. Nadat hij met een COVID 19- besmetting in het ziekenhuis was beland, werd een rondje lopen om zijn huis al een uitdaging. Dankzij de trainingen en de gesprekken met de psychologen van Biocheck klom hij uit zijn dal. 

De uitdaging

Als Chaam achteraf eerlijk is, zat hij voor zijn coronabesmetting al een beetje tegen een burn-out aan. Dertien jaar werkte hij bij een tbs-kliniek. Vol enthousiasme en altijd volgens het boekje. Maar in de laatste maanden van 2021 merkte hij dat de werkdruk steeds hoger werd. Het sporten hield hem mede op de been. Zes keer per week was Chaam in de sportschool te vinden. Topfit was ie. En dus schrok hij enorm toen hij in januari 2022 besmet raakte met het COVID-19-virus en ineens niks meer kon. Hij, die topfitte gozer in de bloei van zijn leven, belandde zelfs een week in het ziekenhuis. 

Daarna begon zijn revalidatie. Chaam wist niet wat hij meemaakte. Zelfs een simpel rondje lopen rondom zijn huis putte hem uit. Heel langzaam ging hij vooruit. Maar op zijn werk lukte het niet meer. “Normaal doorzag ik alles in de eetzaal. Wist ik precies of iedere cliënt zijn bestek had teruggelegd en voelde ik of er spanningen waren,” vertelt Chaam. “Maar ik kon me niet meer concentreren, was enorm snel overprikkeld. Autorijden was al snel te veel, in mijn relatie was ik geen leuke man meer. Ik wilde en kon lichamelijk en geestelijk bijna niks meer. Door de coronabesmetting, maar misschien werden die klachten wel versterkt door de burn-outklachten die al opspeelden.”

De oplossing

Chaam besloot ontslag te nemen bij de tbs-kliniek en als re-integratieofficier te gaan werken bij de gemeente Den Haag. Via het intranet van de gemeente kwam hij Biocheck op het spoor. “In de tekst die ik las, ging het over mentaal en fysiek tegen plafonds aanlopen,” zegt Chaam. “Daar herkende ik mezelf in. Ik nam contact op. Toen ik de medewerker van Biocheck vertelde over mijn Long COVID-klachten, zei hij dat ze al meerdere mensen met die klachten hadden geholpen. Toen ik de interviews met die mensen las, sloeg ik er nóg meer op aan.”

Chaam ging het Herstelprogramma volgen. Drie keer per week trainde hij op de locatie van BioCheck in Rijswijk. “Ik had daarvoor al van alles geprobeerd. Trainen met de fysio, op eigen kracht dingen doen in de sportschool. Maar wat ik al zei: ik liep daarbij tegen plafonds aan. Ik besefte dat ik het anders moest aanpakken om écht weer beter te worden. Ik moest eerst even in de uit-stand om weer áán te gaan.”

Lees meer op de website van BioCheck: https://www.biocheck.nl/knowledgebase/chaam/

Datum: 25 oktober 2023

Foto copyright BioCheck: Chaam Tjikhoeri

Meer nieuws