Skip to main content

De gezondste bedrijfskantine: een kijkje in de keuken van Google

maart 2, 2020

In de gemiddelde Nederlandse bedrijfskantine is gezond eten soms nog ver te zoeken. Nee, dan de lunchpauze bij Google! Daar kunnen de meeste werkgevers nog wat van leren. In de kantines van Google gaat er voornamelijk groenten, fruit en gezond water over de toonbank. Duizenden medewerkers zijn massaal overgestapt op een gezonder eetpatroon. Waarom lukt het Google wel om mensen gezonder te laten eten en blijft dit in de rest van de wereld zo’n moeizaam proces?

Levend experiment

Googles aangepaste eetcultuur is niet nieuw. Het bedrijf begon al een paar jaar geleden met het invoeren van subtiele veranderingen in de bedrijfsrestaurants. Meesterbrein achter het plan: de Nederlandse Michiel Bakker, voorheen werkzaam als restaurantmanager in de hotelsector. Google vroeg hem in 2012 om zijn licht eens te laten schijnen over het kantinebeleid. Onder zijn leiding werd een experiment gestart: een andere opzet van het voedselaanbod in een poging de Google-medewerkers over te halen om te kiezen voor gezond.

Uit het oog, uit het hart

Uit het oog, uit het hart, is feitelijk het motto achter Bakkers strategie. Oftewel: wat je niet ziet, eet je minder snel. Dat betekent dat niet alleen de gerechten uit de keuken gezonder werden, maar ook dat de het aanbod in de restaurants anders werd gepresenteerd. Zo werd de opstelling van de buffetten aangepast: salades en vers fruit in overvloed aan het begin, zetmeel- en vetrijke producten pas helemaal op het einde.

Op de menukaart werden driedubbele hamburgers, taco’s en pasta’s ingeruild voor vegetarische curry’s en andere gezonde gerechten. En cake bij de koffie? De vitrine met gebak werd vijf meter verder geplaatst. Die paar stappen extra lopen, vormt voor veel mensen een ontmoediging. Laat die cake maar zitten!

Wil er toch iemand een burrito? Dat kan, want Google gelooft niet in verbieden. De burrito uit de Google-keuken bevat echter wel veel meer groenten en is meer dan de helft kleiner dan het standaard XL-formaat dat zo gewoon is in Amerika. Niet dat dat erg opvalt, want Google werkt ook met kleinere borden. Zo schep je vanzelf minder op.

Geen ‘food police’

Snoep, chocolade, koek en andere snacks zijn wel verkrijgbaar, maar worden niet meer prominent uitgestald. En ook blikjes frisdrank liggen niet langer voor het grijpen, maar staan verdekt opgesteld achter matglas. Wel staan er overal kannen Spawater (al dan niet op smaak gebracht met vers fruit en kruiden), gezonde tussendoortjes als snackgroenten en noten.

Bakker wil echter niet gezien worden als ‘food police’. “As the employer, we are investing in the program, and we are dealing with your health care and your long-term health and well-being. But we very much believe in freedom of choice,” licht hij toe.

Makkelijker kiezen voor gezond

Het experiment is een succes te noemen. Alleen al in Googles bedrijfsrestaurants in New York worden er, sinds de invoering twee jaar geleden, dagelijks 2300 ontbijtsalades geserveerd. Verder is de consumptie van water sterk toegenomen: de New Yorkse Googlemedewerkers dronken in 2018 vijf keer zoveel water dan frisdrank en andere suikerhoudende dranken.

Natuurlijk was niet iedereen razend enthousiast. Zo werd onder druk van het personeel alsnog Redbull toegevoegd aan het assortiment in de kantine. En ook het vlees wordt nog niet helemaal verbannen uit de keukens. Maar dat er sprake is van een blijvende cultuurverandering is inmiddels wel duidelijk. De meeste medewerkers zijn enthousiast over de gezondere menukeuze. Tina Williams, een stuk fitter sinds ze dagelijks bij Google eet, moet er bijvoorbeeld niet aan denken dat ze ooit weg moet bij haar baas. “That’s what I fear if I lose my job,” vertelt ze aan Tech & Science-site OneZero. “The food implications!”

Maak de gezonde keuze gemakkelijker

De maatregelen die Google heeft getroffen, zouden ook in Nederlandse bedrijfs-, school- en sportkantines toegepast kunnen worden. Meer groenten, fruit en water, snoep en frisdrank uit het zicht. Veel kantines doen op die manier ook al hun best om de keuze voor gezond makkelijker maken.

Het verschil is natuurlijk wel dat de werknemers bij Google elke dag en de hele dag door gratis mogen eten in de luxe bedrijfsrestaurants. In Nederland ga je meestal alleen naar de kantine voor de (zelf betaalde) lunch of een drankje met een snack. De rest van de dag worden we weer gewoon blootgesteld aan alle verleidingen om ons heen. De lucky Google-medewerkers hebben het wat dat betreft dus wel een stuk makkelijker.

Hoe gezond is jullie bedrijfskantine eigenlijk?

Bronnen:

https://onezero.medium.com/how-google-got-its-employees-to-eat-their-vegetables-a2206820d90d

https://www.wired.com/2012/10/inside-googles-kitchen

https://www.ad.nl/ad-werkt/michiel-bakker-liet-google-een-jaar-wachten-nu-is-hij-er-de-eetbaas~ae180093/

Meer nieuws