De hersenen van vrouwen blijven veel langer jonger dan die van mannen

De hersenen van vrouwen blijven veel langer jonger dan die van mannen

Wetenschappers hopen dat het verschil in metabole leeftijd kan helpen verklaren waarom vrouwelijke hersenen beter bestand zijn tegen geheugenverlies wanneer ze ouder worden.

Drie jaar jonger

Volgens scans die uitgevoerd worden om het metabolisme te meten, lijken de hersenen van vrouwen jonger dan die van mannen van de exact dezelfde leeftijd. Ze bleken zelfs drie tot vier jaar jeugdiger te zijn! Door deze ontdekking kunnen artsen beter begrijpen waarom vrouwen minder gevoelig zijn voor geheugenverlies en andere neurologische aandoeningen wanneer ze ouder worden.

Glucosesuiker

In een nieuwe studie hebben wetenschappers van de Washington University geprobeerd om de metabole leeftijd van mensen te peilen. Ze hebben zich met name gericht op het proces ‘’aerobe glycolyse’’. Tijdens dit proces wordt er glucosesuiker gebruikt om de hersenontwikkeling te bevorderen wanneer mensen opgroeien. Hoe ouder je wordt, hoe minder glucose er in de hersenen wordt gepompt. De hoeveelheid glucosesuiker werd daarom als nieuwe marker voor de hersenleeftijd gebruikt.

PET-scans

Met behulp van PET-scans werden er ruim 200 personen tussen de 20 en 82 jaar getest op de hoeveelheid zuurstof en glucose in hun brein. De verzamelde data gaf inzicht in de hersenleeftijd. Uit de data bleek dat vrouwelijke hersenen gemiddeld 3,8 jaar jonger waren dan hun werkelijke leeftijd.

Betere scores

Vrouwenbreinen zijn niet alleen beter bestand tegen cognitieve achteruitgang, oudere vrouwen scoren ook beter op geheugentests en tests die gericht zijn op logisch nadenken probleemoplossing dan mannen van dezelfde leeftijd.

Het verschil tussen man en vrouw

In de resultaten van het onderzoek suggereren de wetenschappers dat de hogere hoeveelheid van glycolyse in de hersenen van vrouwen de ontwikkeling van de hersenen bevorderen, zelfs op hoge leeftijd. De relatieve jeugdigheid van de vrouwenhersenen werd namelijk zowel in jonge als in oudere hersenen gesignaleerd. Dit betekent dat vrouwen al beginnen met ‘’jongere’’ hersenen, het is dus niet zo dat het brein van mannen sneller oud wordt. Door het onderzoek krijgen de wetenschappers steeds meer inzicht in de verschillen van hersenveroudering tussen de geslachten.

Alle resultaten van het onderzoek lees je in het blad Proceedings van de National Academy of Science.

Heb jij een goed geheugen? Laat het ons weten!

Bron: The independent
Datum: 25 januari 2019

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl