Deze maand is Joris Persoon het Maatje van de Maand!

oktober 19, 2020

Joris Persoon is een vrolijke jongen en heeft altijd energie voor tien! Hij woont samen met zijn vader, moeder, broertje Sjors (11) en zusje Elena (8). Joris is 13 jaar en volgt Voortgezet Speciaal Onderwijs aan de Herman Broerenschool in Naaldwijk. Hier krijgt hij in een klas met zeven andere kinderen veel begeleiding en ondersteuning, bijvoorbeeld bij prikkelverwerking. Joris heeft het Syndroom van Down. Ter ondersteuning van zijn gehoor draagt hij ook een Bone Conduction Device (BCD); een gehoorapparaat dat geluidstrillingen overbrengt. Vanwege zijn chronische oorontstekingen is het dragen van een standaard gehoorapparaat helaas niet mogelijk. Zijn speciale bril op maat zorgt ervoor dat de twee apparaatjes goed blijven zitten.

De BCD Bril: een speciale bril voor Joris

Vanwege het Downsyndroom heeft Joris vaak last van chronische oorontstekingen. Hiervoor is een operatie uitgevoerd om een BCD te verankeren in het schedelbot, maar helaas is deze operatie mislukt. Joris draagt daarom nu een uitwendig beengeleidingshoortoestel, maar in combinatie met een bril zit deze niet altijd goed. Ook vindt Joris een bril vaak niet lekker zitten. De ouders van Joris besloten toen op zoek te gaan naar een alternatief, zodat Joris de bril en het BCD op een comfortabele manier kan dragen. 

Via het Downteam van het Alrijne Ziekenhuis nam de moeder van Joris contact op met Maatbril. Maatbril is naar de school van Joris gegaan om de 3D-scan uit te voeren. Daarna kozen Frieda en Joris gelijk een bril uit. De bril zit nu heel goed. “Het montuur is flexibel, de veertjes zijn flexibel… de bril glijdt ook niet steeds meer van Joris’ neus af”, zegt Frieda.

Vervolgens hebben de ouders van Joris en Maatbril in samenwerking met een audioloog van het Leids Universitair Medisch Centrum een oplossing bedacht om de brilmontuur te combineren met het hoortoestel. “De samenwerking met Maatbril en de audioloog verliep heel prettig. Een van de oprichters van Maatbril, Pieter Jonckheer, is heel open-minded”, vindt Frieda. “Hij denkt in oplossingen en blijft proberen, net zo lang totdat de bril goed zit. Het fijne vind ik dat hij echt kijkt naar het kind, naar wat hij nodig heeft”, zegt Frieda. “Wanneer je een kind hebt met een beperking is het voor ouders heel fijn als mensen zo met je meedenken.”


De BCD’s zijn vrij zwaar om aan een bril te koppelen. Daarom wordt een BCD bij jonge kinderen vaak gedragen middels een hoofdband, voordat zij een operatie ondergaan waarbij het BCD in het bot wordt verankerd. Maatbril vond een manier om het beengeleidingshoortoestel met behulp van een bril te dragen. De pootjes zijn meerdere keren aangepast om de zwaarte van de BCD’s te kunnen dragen en de juiste plek op het bot te kunnen garanderen. Met behulp van een band aan de achterkant wordt de juiste druk op het hoofd uitgeoefend voor goede geleiding van de geluidstrillingen. 

Wil je meer lezen? Klik op de link! https://maatbril.nl/maatje-van-de-maand-joris-persoon/

Datum: Augustus 2020
Bron: https://maatbril.nl/


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl