Dokters van Morgen | Een opklikcamera voor blinde mensen die vertelt wie er voor ze staat

Bron: Dokters van Morgen

Lilian Reijven (60) zag twaalf jaar geleden in de hoeken van haar blikveld objecten niet meer. Kort daarna werd ze nachtblind. Ze bleek Retinitis Pigmentosa te hebben, een erfelijke oogziekte waardoor ze nu nog maar een heel klein beetje ziet: ‘Alsof ik door een klein kokertje kijk’. Met stok en hond trekt ze erop uit, maar het grootste gemis is dat ze mensen niet meer herkent en niet gedag kan zeggen. Een nieuw hulpmiddel zou uitkomst kunnen bieden.

Opklikcamera in bruikleen

‘We leven wat dat betreft echt in een mooie tijd, er zijn zoveel hulpmiddelen en apps die het voor mij mogelijk maken om zelfstandig te kunnen zijn’. In de keuken doet ze bandjes om de producten die zij zelf vaak gebruikt. Zo voelt ze het verschil tussen yoghurt, drinkyoghurt en melk: ‘Als mijn man boodschappen heeft gedaan doet hij er een bandje omheen, zo hoef ik hem nooit te vragen waar mijn melk is’.

Sinds enkele jaren is de OrCam op de markt. Een opklikcamera die je op het pootje van je bril klikt en die streepjescodes kan lezen, kleuren kan herkennen, teksten opleest en mensen herkent. Om te kijken of dit apparaat van wezenlijk belang kan zijn voor slechtzienden wordt er aan de Universiteit Leiden onderzoek meegedaan. Mevrouw Reijven is een van de proefpersonen die het apparaat een maand lang in bruikleen krijgt.

Dokters van Morgen volgde haar in deze maand. De camera, die vijfduizend euro kost, is mevrouw Reijven goed bevallen, hoewel de accu wat tegenviel. Maar Reijven heeft haar hele administratie gedaan, mensen herkend in de sportschool en makkelijker kleren uitgezocht uit de kast. Of dat bij iedereen zo is zal aan het eind van het onderzoek blijken. Mogelijk dat aan de hand van die uitkomsten een advies naar de zorgverzekeraars gaat over het hulpmiddel.

Klik hier voor het volledige artikel en de uitzending met Lilian Reijven.

Bron: Dokters van Morgen
Datum: 20 mei 2020

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl