Dotterbehandeling met op afstand bestuurbare robot

juni 3, 2021

In het Maasstad Ziekenhuis zijn de eerste patiënten gedotterd met behulp van de R-One hartkatheterisatie robot van de Franse firma Robocath. Met deze robot kan de interventie cardioloog op de millimeter nauwkeurig een stent plaatsen, zonder zelf in aanraking te komen met schadelijke röntgenstralen die nodig zijn bij de ingreep.

Het Maasstad Ziekenhuis is één van de zes ziekenhuizen in Europa en het enige ziekenhuis in Nederland dat met deze innovatieve technologie aan de slag gaat. “Wij doen mee aan een internationale studie en onderzoeken of de behandeling van kransslagadervernauwingen met deze nieuwe R-One robot veilig en goed gedaan kan worden. Het is een eerste stap in het onderzoek met een laag risico voor de patiënt”, legt Peter Smits uit. Hij is één van de betrokken interventie cardiologen van het Maasstad Ziekenhuis. “Wij kunnen ten alle tijden ingrijpen, als de ingreep niet naar wens gaat. Patiënten doen vrijwillig mee aan het onderzoek.”

Nauwkeurig en minder röntgenstralen

Het gebruik van de hartkatheterisatie robot heeft volgens zijn collega interventie cardioloog Martin van der Ent twee grote voordelen. “De robotarm plaatst de stent zelfs nog nauwkeuriger dan met de handmatige techniek, tot op een fractie van een millimeter. Bovendien stelt het op afstand bedienen van de robot met een joystick ons in staat om in een veel veiligere en comfortabelere omgeving te werken, omdat we niet langer rechtstreeks in contact komen met schadelijke röntgenstralen. Dat is een grote zorg voor alle artsen op dit gebied. Het betekent ook dat we niet langer ons loodschort hoeven te dragen, wat vaak orthopedische problemen kan veroorzaken.”

Fysiek minder zwaar

Een derde voordeel is wat Smits betreft dat de behandelend artsen fysiek minder belast worden door deze manier van werken. “Waar je voorheen met het hele team aan de tafel stond met dat zware loodschort aan, zit je nu op afstand achter een scherm met joysticks. Dat scheelt veel lichamelijke klachten.”

Nieuwe mogelijkheden

Voor beide interventie cardiologen is de robotoplossing is een eerste stap naar een wereldwijde revolutie in de interventie cardiologie, die veel navolging zal krijgen. “Wij zijn er trots op een van de pioniers te zijn van deze nieuwe technologische golf in Europa. Hier komen vast meer mogelijkheden uit voort om patiënten op afstand te kunnen behandelen”, zegt Van der Ent. “Het blijft niet alleen bij de interventie cardiologie. De robot zou ook goed kunnen assisteren bij de behandeling van een herseninfarct bijvoorbeeld”, besluit Smits.

Het Maasstad Ziekenhuis zal de komende weken 10 patiënten behandelen binnen de internationale studie. Daarna gaat de R-One robot weer door naar een van de andere deelnemers aan het onderzoek.

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.

Bron: Maasstad ziekenhuis
Datum: 3 juni 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl