Dr. Laura Baams ontvangt de prestigieuze Van Emde Boas van Ussel Prijs

maart 25, 2022

Op het NVVS Voorjaarscongres 2022 Seksualiteit in the Spotlight te Utrecht heeft de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging Voor Seksuologie (NVVS) vrijdag 25 maart 2022 de Van Emde Boas – Van Ussel-Prijs uitgereikt aan dr. Laura Baams, universitair docent bij de afdeling Pedagogiek en Pedagogische Wetenschappen aan de Rijksuniversiteit Groningen.

“Na rijp beraad heeft de jury besloten om de VEBVU-prijs 2021 toe te kennen aan Laura Baams. Laura voldoet aan alle criteria die wij als VEB-VU prijs 2021 jury hebben opgesteld. Zij heeft zich als wetenschappelijk onderzoeker (onder andere met een VENI subsidie van NWO) verdienstelijk gemaakt voor de seksuologie en met name als het gaat om LHBTI+ onderzoek. De start daarvan lag tijdens haar research master aan de afdeling psychologie van de Universiteit van Amsterdam waar zij haar scriptie schreef over internet gebruik bij jongeren die zich aangetrokken voelen tot hetzelfde geslacht. Haar scriptie wist ze ook om te zetten in een artikel en dat was het begin van de vele artikelen die zij daarna als AIO, postdoc en nu als universitair docent heeft geschreven. Daarnaast was zij ook gastredacteur voor een themanummer van het tijdschrift voor seksuologie over LHBTI+ jongeren. Als AIO heeft zij ook echt ervoor gestreden om een hoofdstuk in haar proefschrift op te nemen over seksuele minderheden. Haar proefschrift ging over seksuele ontwikkeling van jongeren en de rol van persoonlijkheidskenmerken hierin. Laura’s streven was om inclusief te zijn in haar proefschrift en dus hierin ook aandacht te geven aan seksuele minderheden. Zij heeft daarvoor moeten strijden omdat haar promotor dat eigenlijk niet nodig vond. Het is haar echter wel gelukt en zij liet daarmee zien dat seksuele minderheden een belangrijke plek moeten hebben in onderzoek en ook onderwijs aan de Nederlandse universiteiten. Iets wat zij na haar postdoc in de VS heeft voortgezet aan de Rijksuniversiteit van Groningen (RUG) waar zij nu werkzaam is als universitair docent. Dit met als resultaat dat aan RUG LHBTI+ issues in het onderwijs en onderzoek verankerd zijn.

Door Laura’s internationale contacten weet zij ook een aantal ontwikkelingen op het gebied van LHBTI+ onderzoek te vertalen naar onderzoek in de Nederlandse context en daarbij ook haar eigen draai aan dat onderzoek te geven. Op deze wijze weet zij op haar hele eigen (bescheiden) wijze het LHBTI+ onderzoek in Nederland verder op gang te brengen en te bevorderen. Haar focus is daarbij niet alleen de LHBTI+ personen (en met name jongeren) in de context van gezin en school maar de aandacht is ook gericht om het schoolklimaat te verbeteren (zie bijvoorbeeld haar onderzoek naar de GSA) en ook de focus te leggen op beschermende factoren. In haar nog korte carrière heeft Laura zeker haar sporen al verdiend en in de manier waarop zij haar studenten en AIO’s begeleidt is zij voor hen een inspirerend rolmodel.

Laura neemt ook binnen de NVVS haar rol op een serieuze, enthousiaste en verantwoordelijke manier op. Zo was zij bijvoorbeeld betrokken bij het NVVS (online) symposium over seksuele diversiteit en relaties. Zij was daarbij niet alleen betrokken in de voorbereidingen maar nam ook de voorzitters rol op zich tijdens het symposium. Een voorzittersrol die zij trouwens ook op neemt in het Vlaams-Nederland platform voor LHBTI+ onderzoek waarin zij onderzoekers en studenten weet samen te brengen. In deze rol liet ze zich afgelopen jaar door de COVID-19 pandemie niet uit het veld slaan want ook voor dit platform organiseerde zij een (online) symposium dat goed bezocht werd. Tenslotte weet Laura met haar blog over LHBTI+ onderzoek een groter dan alleen onderzoekerspubliek te bereiken. Een blog waarin zij ook niet haar mening onder stoelen en banken schuift.” 

Aldus de jury, bestaande uit NVVS-seksuologen onder voorzitterschap van prof. dr. Henny Bos (laureaat VEB-VU 2019).

Tijdens het voorjaarscongres heeft dr. Baams een voordracht gehouden over ‘De positie van lhbtq jongeren in een veranderende samenleving’. De filmopname van de voordracht wordt beschikbaar gesteld op de NVVS-website.

De VEB-VU prijs wordt tweejaarlijks toegekend aan een persoon, Nederlander of Vlaming, die zich bijzonder verdienstelijk maakt of gemaakt heeft voor de seksuologie en/of het maatschappelijk seksueel klimaat; op een oorspronkelijke en vernieuwende wijze werkt of gewerkt heeft, binnen wetenschap, beroep of samenleving; een ontwikkeling op gang gebracht of bevorderd heeft; en/of zich geprofileerd heeft binnen wetenschappelijk onderzoek, binnen het beroep en/of binnen de maatschappij, bij voorkeur op meerdere van deze fronten. Het beroep kan omvatten: seksuologische hulpverlening, onderzoek, onderwijs, voorlichting of preventie.

De VEB-VU prijs van de Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging voor Seksuologie bestaat uit een bronzen kunstwerk, een geldbedrag en een uitnodiging om een voordracht te houden.

Datum: 25 maart 2022

Bron: NVVS

Meer nieuws


Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl