Skip to main content

Een interview met rasondernemer Marc Asselbergs

februari 18, 2019

Oogzorg is een breed onderwerp. Daar weet rasondernemer Marc Asselbergs (68) alles van. Met zijn bedrijf Revoir BV is hij op allerlei manieren betrokken bij ooggezondheid. Daarnaast heeft hij veel nevenfuncties, waarvan de meeste ook met dit onderwerp te maken hebben. Een behoorlijk volle agenda dus. Hoe zorgt Marc ervoor dat hij fit blijft? En heeft hij nog tips om onze ogen gezond te houden?

Hoe ben je terechtgekomen in de wereld van oogheelkunde/optometrie?

Ik werkte onder meer bij een farmaceutisch bedrijf en in 2000 heb ik Ergra Low Vision overgenomen. Daaruit is de Revoir-groep voortgekomen. Het bedrijf bestaat uit verschillende takken. We leveren bijvoorbeeld oogzorg aan mensen met een visuele beperking, maar we ondersteunen ook oogzorgprofessionals met advies, extra mankracht of speciale instrumenten. Daarnaast was ik tot voor kort voorzitter van de NUVO, de brancheorganisatie voor optiek Nederland.

Heb je een speciale klik met het onderwerp?

Absoluut. Alles begint bij je ogen. Je emoties zijn gebaseerd op wat je ziet. En bij alles wat je doet, heb je eigenlijk je ogen nodig. Slechtziendheid of blindheid maakt je afhankelijker.

Je hebt het aardig druk. Zit dat ondernemen je in het bloed?

Zeker! Ondernemen is een constant proces in mijn hoofd. Ik ben voortdurend bezig met bedenken hoe iets beter kan. Ik kijk ook graag naar andere ondernemers, dat vind ik inspirerend, ik leer daar ook weer veel van. De kantbenadering met een smile en frisse presentatie met duidelijke afspraken zoals CoolBlue dat doet, vind ik een mooi voorbeeld. Wij trainen onze mensen voortdurend op dit gebied en houden er bij de selectie van medewerkers ook rekening mee: je moet niet alleen een passie voor je vak hebben, maar net zo goed voor de mens.

Verder ben ik heel creatief, maar ook heel zakelijk. Die combinatie maakt het denk ik makkelijker om een project de goede richting op te sturen. Wat ik zo leuk vind aan ondernemen: je ontmoet enorm veel mensen, op alle niveaus. Patiënten, opticiens, zorgverzekeraars, oogartsen, ministers, ik leg veel contacten.

Je onderhoudt veel persoonlijke relaties. Hoe doe je dat, in de tijd waarin online contacten eigenlijk de norm zijn?

Gewoon, mensen fysiek ontmoeten. En daarbij vooral de telefoon in je tas laten. Ik heb ook geen horloge dat op een bepaald moment begint te trillen ofzo. Dat soort dingen moet je achterwege laten. Persoonlijke relaties zijn heel belangrijk. Door de juiste mensen om je heen te verzamelen, ontwikkel je een kennissenkring waarmee je uitstekend kunt samenwerken. Dat geldt ook voor de andere partij. Als je elkaar vrijlaat en aanvult, dan kunnen die contacten heel waardevol zijn.

Je bent ook lid van De Witte, een sociëteit in Den Haag. Is dit ook een manier om die zakelijke relaties te onderhouden?

De sociëteit is vooral een plek waar ik vrienden ontmoet. Natuurlijk gaat het weleens over zakelijke onderwerpen; we hebben allemaal een eigen carrière opgebouwd en daarmee een schat aan ervaring in huis. Maar meestal bespreken we het leven in het algemeen, of voeren we discussies. We zijn vooral geïnteresseerd in elkaar als persoon.

Je organiseert binnenkort een benefietavond. Waar gaat dat precies over en vind je het belangrijk om dat soort dingen te doen?

Die benefietavond in het Louwman museum organiseren we samen met professor Hans Lemij. Hij is oogarts en heeft een nieuwe methode ontwikkeld om glaucoom te detecteren. Hierdoor wordt deze oogziekte sneller en vaker opgespoord. Voor de uitwerking van dit project is geld nodig, en daar is de benefietavond voor. Het organiseren van dit soort evenementen doe ik natuurlijk niet maandelijks. Maar dit onderwerp vind ik wel heel belangrijk. Glaucoom behoort, samen met maculadegeneratie en staar, tot de drie grootste oorzaken van blindheid en slechtziendheid in de wereld. Met een snellere diagnose kan veel ellende worden voorkomen.

Je hebt meer dan 100 mensen in dienst. Let je op de gezondheid van je personeel?

We lunchen op kantoor altijd gezamenlijk, en ik merk dat we met z’n allen veel meer letten op gezond eten. We steken elkaar daar een beetje in aan. Het gaat op een leuke manier, niet te dwingend. Ik zorg ervoor dat er fruit aanwezig is op kantoor. En bonbons zetten we niet meer op tafel. Die eet ik zelf op, haha.

En wat betreft je eigen gezondheid?

Ik kom niet meer met de auto naar kantoor, maar lopend. Dat scheelt al heel veel. Daarnaast pak ik eigenlijk altijd de trap in plaats van de lift. Het sportschoolabonnement heb ik afgezegd, dat bleek geen haalbare kaart. Wat betreft voeding: ik eet minder vlees en zorg voor voldoende groenten. Ik eet alles wat vliegt, rent en zwemt. Wat stolt in de ijskast laat ik staan. Deze afspraak met mezelf kan ik makkelijk onthouden en het werkt. Ik drink ook elke dag een glas wijn. Ik houd mijn gewicht in de gaten; te zwaar zijn is niet alleen ongezond, het lijkt mij ook gewoon niet prettig. Verder denk ik dat oud worden deels in je genen zit. Mijn ouders hebben een hoge leeftijd bereikt, ik hoop dat ze die eigenschap aan mij hebben doorgegeven.

Je was voorzitter van de Nederlandse Cricketbond en hebt vroeger zelf cricket gespeeld. Dat is nou niet bepaald een alledaagse sport. Hoe is dat zo gekomen?

Ik had vroeger een Australisch vriendje, die zat op cricket. Mijn vader vond het ook een leuke sport voor mij, daarom ben ik het ook gaan doen. Ik heb jarenlang op hoog niveau cricket gespeeld. Ik ben zelfs nog een keer Nederlands Kampioen geworden, met mijn club Rood en Wit (Haarlem).

Heb je nog tips voor onze lezers, als het gaat om gezond blijven?

Positief denken is heel belangrijk. Een mens lijdt het meest van de zaken die hij vreest. Niet doen dus. Van mijn moeder heb ik geleerd om nare gedachten om te zetten naar goede gedachten. Positief ingestelde mensen leven volgens mij ook langer dan pessimisten. En ontspan tijdig. Ik vind het heerlijk op het water en vaar veel.

Je werkt in de wereld van de oogzorg. Heb je nog tips als het gaat om de gezondheid van je ogen?

Je ogen zijn kostbaar! Laat ze regelmatig controleren door een opticien of oogarts. Bescherm je ogen ook altijd tegen uv-straling. Een zonnebril met een goed uv-filter is geen overbodige luxe. Zit je veel achter je computer of ander ‘scherm’, overweeg dan een bril met een speciaal filter dat blauw licht tegenhoudt. Gezond eten (veel wortels!) is natuurlijk ook belangrijk. Maar speciale voedingssupplementen slik ik niet. Ik ga pilvrij door het leven!

Laat ons weten wie jou inspireert! Email jouw inspiratiebron naar info@drsunhsine.nl en wij gaan hem of haar interviewen!
Wil je zelf geïnterviewd worden omdat jij iets bijzonders doet op het gebied van leefstijl / sport / ondernemen of in de zorg? Dat kan ook
!

Meer nieuws