Een vleugje natuur in de dagbehandelkamer Oncologie & Hematologie

januari 17, 2020

Het verschil is groot in de dagbehandelkamer van de afdeling Oncologie & Hematologie in het Maasstad Ziekenhuis. De ruimte is de afgelopen maanden van een klinische en steriele omgeving omgetoverd tot een natuurlijk ogende plek die patiënten uitnodigt om tijdens de behandeling even weg te dromen.

Midden in de ruimte staan grote, opvallende lichtbakken met foto’s van bananenplanten, de kasten zijn bruin en op de wanden staan afbeeldingen uit de natuur. Rond de behandelstoelen kunnen patiënten de felheid van het licht, de gordijnen en de behandelstoel naar eigen voorkeur aanpassen. Ook de receptie en twee patiëntenkamers zijn tijdens de verbouwing vernieuwd en voorzien van een vleugje natuur.

Ontwerpwedstrijd Willem de Kooning Academie

Het ontwerp van de vernieuwde dagbehandelkamer is tot stand gekomen in samenwerking met de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Studenten konden meedoen aan een ontwerpwedstrijd. Het winnende ontwerp is de basis geweest voor de metamorfose van de  dagbehandelkamer.

Patiënten denken mee

Ook aan patiënten is vooraf gevraagd wat zij zouden willen veranderen aan de oude behandelkamer, zodat hun wensen in de nieuwe kamer terug zouden komen. “Zo hebben meerdere patiënten een bijdrage geleverd aan het uiteindelijke ontwerp”, legt Sandra van Gaal van de afdeling Oncologie & Hematologie uit. “Ik ben super trots op het resultaat dat we als team samen de patiënten hebben gerealiseerd.”

Helende omgeving

De ruimtes zijn aangepast volgens het ‘healing environment’ principe. Dat betekent dat de inrichting van een behandelruimte ervoor kan zorgen dat patiënten zich meer op hun gemak voelen en dat kan de behandeling op een positieve manier ondersteunen. “De afdeling voelt nu meer als een huiskamer en minder als een ziekenhuis”, vertelt Sandra van Gaal. “De patiënten vinden het prachtig. Daarnaast is het ook een prettigere werkplek geworden voor de verpleegkundigen.”

Officiële opening

De dagbehandelkamer is mede mogelijk gemaakt door Stichting Roparun en het Dr. C.J.Vaillantfonds. De officiële opening is op donderdag 16 januari.

Het Maasstad Ziekenhuis is onderdeel van de ‘Coöperatie Zorg op Zuid’. Het werkt in dat kader intensief samen met het Ikazia Ziekenhuis, Het Van Weel-Bethesda Ziekenhuis en het Spijkenisse Medisch Centrum. Het Maasstad Ziekenhuis is tevens onderdeel van de Santeon groep, een landelijke samenwerking van zeven topklinische ziekenhuizen die het doel hebben de zorg steeds beter te maken.

Bron: Maasstad Ziekenhuis
Datum: 17 januari 2020

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl