Skip to main content

Eerste kinderen doen mee aan Europees onderzoek van UMC Utrecht: werkt één coronavaccinatie ook

augustus 26, 2022

Kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud beschermen tegen corona? UMC Utrecht onderzoekt of één prik van het Pfizer-BioNTech vaccin evengoed beschermt als twee prikken bij kinderen die corona hebben gehad. Kinderen die gevaccineerd willen worden kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek. Elsa van zeven is het eerste kind dat recent aan dit CoVacc onderzoek mee heeft gedaan.

Elsa, een fictieve naam wegens privacy redenen, is een meisje van zeven dat zelf graag mee wilde doen aan het onderzoek. Haar moeder gaf haar daarom op. “Ze wilde meedoen, is gefascineerd door ziekenhuisseries en wil altijd graag andere kinderen helpen. Het is een reeds goedgekeurd vaccin, dus ik zag ook geen problemen”. 

Waarom dit onderzoek bij kinderen van deze jonge leeftijd? Dr. Patricia Bruijning, kinderarts, epidemioloog en hoofdonderzoeker van het CoVacc onderzoek: “Wanneer kinderen zich laten vaccineren tegen corona, krijgen ze standaard twee prikken. Maar als je al eerder corona hebt gehad, krijg je soms maar één prik. We willen – voor kinderen die zich willen laten vaccineren –  onderzoeken of één prik net zo goed werkt als twee. Maar wel met mogelijk minder bijwerkingen en minder stress”. 

Het CoVacc onderzoek zoekt 200 kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud in Europa, waaronder dus ook in Nederland, om te onderzoeken wat nu eigenlijk het beste is: één of twee prikken.

Aanmelden kinderen

Kinderen van minimaal 5 en maximaal 11 jaar oud kunnen deelnemen aan het CoVacc onderzoek. Ouders of voogden kunnen hen opgeven. Deelname is mogelijk wanneer het kind al corona heeft gehad en nog geen vaccinatie tegen corona heeft gekregen, maar dit wel graag zou willen.

Aanmelden voor dit onderzoek is mogelijk via https://www.vaccinatiestudie.nl/onderzoeken/covacc. Door aan te melden, wordt nog geen verplichting aan gegaan.

Goedgekeurd coronavaccin

In het onderzoek wordt gewerkt met het kindervaccin van Pfizer-BioNTech, dat door de EMA (European Medicine Agency) is goedgekeurd. Bruijning: “Het standaard vaccinatieschema voor kinderen vanaf 5 jaar schrijft voor dat er twee prikken van 10 microgram worden gegeven. In sommige landen wordt echter maar 1 prik gegeven als kinderen al eerder corona hebben gehad en je niet tot een risicogroep behoort. Eén prik geeft de helft minder stress bij het kind en de ouders en zorgt naar verwachting voor minder bijwerkingen, maar werkt het ook even goed? Om dat te onderzoeken krijgt in het onderzoek de helft van de kinderen één prik, en de andere helft twee prikken. Daarnaast willen we weten hoe lang één, danwel twee prikken bescherming biedt bij jonge kinderen en of het bescherming biedt tegen eventuele nieuwe varianten van SARS-CoV-2.“

CoVacc maakt deel uit van het Europese VACCELERATE-project “Een pan-Europees vaccin ontwikkelingsnetwerk”, waarmee een netwerk wordt gecreëerd dat klaar is om opkomende pandemieën het hoofd te bieden en de capaciteit voor de ontwikkeling van vaccins in Europa te vergroten. VACCELERATE heeft financiering ontvangen van het Horizon 2020 onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie onder subsidieovereenkomst nr. 101037867.

Bron: UMC Utrecht

Datum: 25 augustus 2022

Meer nieuws