Skip to main content

ETZ bevordert ontwikkeling van baby’s met huid-op-huidcontact

april 25, 2024

In het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) wordt actief gewerkt aan Kangoeroezorg, ook bekend als intensief huid-op-huidcontact. Dit gebeurt om de ontwikkeling van baby’s die te vroeg geboren zijn, een laag geboortegewicht hebben, ziek zijn of gezond ter wereld zijn gekomen, te ondersteunen. Recent onderzoek bevestigt opnieuw dat baby’s hier baat bij hebben. 

Huid-op-huidcontact zorgt voor een positieve interactie tussen ouder en baby en stimuleert de algehele gezondheid en ontwikkeling van de baby. Deze aanpak, gericht op continu huid-op-huidcontact en het minimaliseren van scheiding tussen moeder en kind, wordt toegepast binnen de afdeling Fam Geboortezorg van het ETZ.

Voordelen

Carlien Kemmeren-Jansen, teamleider bij Fam, legt uit: “Meestal wordt Kangoeroezorg gericht op te vroeg geboren baby’s, omdat daar al veel kennis over is. Maar dat het goed is voor alle pasgeborenen is minder bekend. Gezien alle voordelen voor de baby en ouders willen wij op onze afdeling Kangoeroezorg aanbieden voor alle baby’s en ouders. Toch zijn er niet veel ziekenhuizen in Nederland die hier specifiek op inzetten. Daarom gaan wij hier nu gericht mee aan de slag.”
Zero separation, waarbij moeder en baby niet van elkaar gescheiden worden vanaf de geboorte tot het ontslag uit het ziekenhuis, is een belangrijk onderdeel van deze aanpak. Fam traint haar medewerkers hierin, waaronder verpleegkundigen, kinderartsen, neonatologen, gynaecologen en verloskundigen. Dit betekent dat ouders continu huid-op-huidcontact hebben met hun baby.

Krachtig middel

Anne Marie Enneking-Louwerse, neonatologie- en intensive care-verpleegkundige en ervaringsdeskundige, benadrukt het belang van direct en ononderbroken huid-op-huidcontact voor de groei en ontwikkeling van baby’s. “Het versterkt de band tussen ouders en kinderen. Zeker bij een vroeggeboorte waar ouders geconfronteerd worden met stress en angst is huid-op-huidcontact een krachtig middel om deze gevoelens te verminderen en ouders te laten groeien in hun rol. Het draagt bij aan een betere neurologische ontwikkeling van de baby en versterkt de band tussen moeder en baby.”
Onderzoek toont aan dat dagelijks minstens één uur huid-op-huidcontact met de moeder veel positieve effecten heeft op baby’s. Het ETZ zet hiermee een belangrijke stap in het bevorderen van de gezondheid en ontwikkeling van alle baby’s door zero separation actief te implementeren.

Levenslange impact

“Kortom, huid-op-huidcontact is een natuurlijke, eenvoudige en kosteloze methode die bewezen heeft een grote invloed te hebben op de overleving en gezondheid van baby’s. Uit onderzoek blijkt dat zelfs twintig jaar later ‘de Kangoeroebaby’s’ zich beter hadden ontwikkeld dan de baby’s die deze zorg niet hadden gekregen. Ze hadden een hoger IQ, waren socialer en ook waren de Kangoeroe-ouders meer beschermend en verzorgend naar hun kinderen. Een baby huid-op-huid bij zijn ouders leggen is dus een geweldige investering in de toekomst van baby’s en ouders, want het heeft een levenslange impact. Het kan bijna altijd en overal worden toegepast, in het ziekenhuis of thuis”, aldus Anne Marie Enneking-Louwerse.

Belangrijke stap

Bewustwording is echter nog steeds nodig. Ondanks de aanbevelingen van de World Health Organization (WHO) om premature baby’s minimaal acht uur per dag huid-op-huidcontact te bieden, blijkt uit onderzoek dat deze richtlijnen in Nederland niet altijd worden nageleefd. Veel professionals en ouders zijn zich onvoldoende bewust van de voordelen van huid-op-huidcontact. Neonatologie verpleegkundige Godelief van de Aker benadrukt het belang van de trainingen: “Voorheen deden we wel aan huid-op-huidcontact, maar nu we er bewust op focussen, ervaren we echt de positieve effecten. We blijven werken aan het vergroten van bewustwording zodat zero separation een integraal onderdeel wordt van onze zorg.”

Bron: www.ETZ.nl

Datum: 25 april 2024

Meer nieuws