Skip to main content

ETZ expertisecentrum voor chronische darmontsteking

januari 10, 2024

Patiënten met een ontsteking van de dikke darm (colitis ulcerosa) of de ziekte van Crohn zijn in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) verzekerd van hooggespecialiseerde zorg, die niet in ieder ziekenhuis geboden wordt. Het ETZ is namelijk voor patiënten met inflammatoire darmziekten (IBD) erkend als Topklinisch Expertisecentrum.

De STZ (Samenwerkende Topklinische Ziekenhuizen) heeft het IBD Expertisecentrum voor Midden- en West-Brabant van het ETZ opgenomen in het Topklinisch Zorgregister. Dit betekent dat in het ETZ bijzondere kennis en expertise aanwezig is voor patiënten met IBD. 

Nieuwe medicatie

MDL-arts dr. Maurice Lutgens is trots op de erkenning: “Het bewijst dat we zorg op academisch niveau bieden in een regionaal ziekenhuis. We hebben alle geavanceerde diagnostische middelen in huis voor IBD-patiënten, zoals darmonderzoek via een videocapsule en dubbelballon enteroscopie. De patiënten worden wekelijks door een uitgebreid team besproken, voor het kiezen van de juiste diagnostiek en behandeling. Voor complexe fistels wordt nauw samengewerkt met de chirurgen in het ETZ”.
“We hebben een groot researchbureau waardoor we structureel nieuwe medicatie aanbieden in onderzoeksverband”, vult Lutgens aan. “Deze medicatie is nog niet regulier beschikbaar en dat kan een optie zijn voor patiënten die bijna zijn uitbehandeld. Verder richt in het ETZ geïnitieerd onderzoek zich momenteel op het nut van voeding, vitamines en probiotica bij IBD patiënten.”

Innovatie

De STZ-erkenning betekent ook dat in het IBD Expertisecentrum veel aandacht is voor innovatie. Een recent voorbeeld is de ingebruikname van een digitaal zorgpad voor patiënten met chronische darmontsteking dat volledig geïntegreerd is in het eigen elektronisch patiëntendossier. Dit stelt patiënten in staat om meer regie te nemen over hun eigen zorgtraject, met zorg die optimaal is afgestemd op ieders specifieke situatie. 

Gespecialiseerd team

In het IBD Expertisecentrum vinden continu meerdere wetenschappelijke studies plaats. Het onderzoeksteam van het specialisme MDL (Maag-Darm-Leverziekten) bestaat uit vijf MDL-artsen, vier GE-chirurgen, drie verpleegkundig specialisten en vijf onderzoekers. “We zijn altijd bezig met vernieuwing”, verklaart Lutgens. “Onze medewerkers zijn gedreven om de zorg steeds verder te verbeteren. Dat is ook nodig om het toenemende aantal IBD-patiënten een goede behandeling te kunnen geven. Naar schatting hebben 90.000 landgenoten last van chronische darmontsteking. We verwachten dat dit aantal nog flink toe zal nemen, ondanks de toenemende aandacht voor gezonde voeding en leefstijl.”

Dertien erkenningen

Gelijktijdig met de erkenning voor het IBD Expertisecentrum heeft STZ de eerder ontvangen erkenningen voor Multitrauma/Traumacentrum en Spinale chirurgie (Orthopedie) met vijf jaar verlengd.

Het ETZ heeft nu dertien STZ-erkenningen voor:

1. Echo-onderzoek van de zenuwen – Neurologie
2. Spinale chirurgie – Orthopedie 
3. Allergieën – Allergologie
4. Vestibulair schwannomen (brughoektumoren) – Neurochirurgie
5. Hoofd Hals tumoren – MKA chirurgie, KNO
6. Multitrauma/Traumacentrum – Chirurgie
7. MS Centrum Midden Brabant – Neurologie
8. Onderzoek en behandeling van gliomen – Neurochirurgie, Neurologie
9. Onderzoek en behandeling van hersenmetastasen – Neurochirurgie, Gamma Knife Centrum Tilburg
10. IVF centrum – Centrum Voortplantingsgeneeskunde
11. Neurovasculair Expertisecentrum Tilburg – Neurochirurgie, Radiologie
12. HIV-expertisecentrum Midden- en West-Brabant – Interne Geneeskunde

13. IBD Expertisecentrum voor Midden- en West-Brabant – MDL

Datum: 10 januari 2024

Bron: ETZ.nl

Meer nieuws