Skip to main content

ETZ-kinderarts Jan Erik Bunt 11 uur in couveuse

november 23, 2022

Kinderarts-neonatoloog dr. Jan Erik Bunt van het ETZ gaat de landelijke Couveuse Challenge aan. Hij stapt donderdagochtend 17 november om 06.00 uur in de couveuse en blijft daar tot 17.15 uur in liggen. Dat alles is voor iedereen te zien in de hoofdgang van ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60 in Tilburg).


Hoe zou het voor een te vroeg geboren kindje zijn om dagenlang in een couveuse te liggen? Dat vroeg kinderarts-neonatoloog René Verlaak in het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ) zich af tijdens zijn werk met deze patiëntjes. Hij bouwde een couveuse en bleef er zelf 10 uur in. Hiermee vroeg hij aandacht voor de stichting All4small. Dit initiatief groeide uit tot een landelijke Couveuse Challenge, waarbij steeds iemand uit een ander ziekenhuis wordt uitgedaagd 10 uur of langer in de couveuse te liggen. Nu is de beurt aan het ETZ. Kinderarts-neonatoloog dr. Jan Erik Bunt gaat de couveuse in.

Uitdaging

Dr. Bunt neemt het stokje over van kinderarts Petr Jira van het Jeroen Bosch Ziekenhuis die medio juli 2022 maar liefst 11 uur in de couveuse lag. Donderdag 17 november om 06.00 uur in de ochtend gaat dr. Bunt de uitdaging aan. De couveuse, waarin hij ruim 11 uur (!) verblijft, staat in de hoofdgang van ETZ Elisabeth. Dr. Bunt vindt het belangrijk om aandacht te vragen voor de allerkleinste patiëntjes in het ziekenhuis. “Ze worden in onze handen gelegd en zijn vaak nog zo klein dat ze er letterlijk in passen. Ook voor ouders is de impact van een te vroeg geboren kindje groot.” 

Onderzoek

Kinderartsen zetten zich met de Couveuse Challenge in voor de organisatie All4small van het Radboudumc Amalia Kinderziekenhuis. Jan Erik: “We zoeken altijd naar betere methodes van behandeling voor te vroeg geboren baby’s, zodat we de beste medische beslissingen kunnen nemen. We willen ze monitoren en bewaken, maar zo min mogelijk belasten. All4small helpt wetenschappelijk onderzoek hiernaar mogelijk te maken. Bijvoorbeeld voor de ontwikkeling van milde technieken en nauwkeurige instrumenten om de ademhaling, bloedsomloop  en hartslag te meten.” 

Ga voor informatie over de Couveuse Challenge naar de website van stichting All4small: https://www.all4small.nl/

Bron: ETZ

Datum: 23 November 2022

Meer nieuws