Skip to main content

ETZ: vast contract voor alle afgestudeerde verpleegkundigen

januari 25, 2023

Studenten krijgen de dag na het succesvol afronden van de studie een contract voor onbepaalde tijd aangeboden.

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg/Waalwijk wil zelf opgeleide verpleegkundigen goede carrièrekansen bieden. Alle student-verpleegkundigen die in het ETZ stage lopen en afstuderen krijgen daarom de komende jaren een contract voor onbepaalde tijd aangeboden. Tevens wordt de verpleegkundigen gestimuleerd om fulltime te gaan werken, maar ze mogen zelf het aantal contracturen bepalen.


Jaarlijks lopen maar liefst 750 mbo- en hbo-studenten stage in het ETZ. In 2023 studeren naar verwachting 140 studenten verpleegkunde af. “Voor jonge professionals is het belangrijk dat zij zich in alle opzichten welkom voelen bij de start van hun loopbaan. Daarom is ons beleid afgestemd op het maximaal aannemen van studenten verpleegkunde na hun afstuderen”, verklaart Sacha van Dijk, beleidsadviseur Leerhuis in het ETZ. 

Direct beschikbaar

De studenten krijgen de dag na het succesvol afronden van de studie een vast contract voorgelegd, met het aantal contracturen naar wens. Anders dan voorheen kunnen startende verpleegkundigen ook beginnen met een contract voor 36 uur. Dat wordt ook aangemoedigd. Het ETZ vult namelijk niet meer alleen openstaande vacatures in, maar biedt ook een onbepaalde tijd contract in de flexpool aan. “Medewerkers van het Leerhuis en de Flexpool begeleiden de nieuwe collega’s naar de verpleegafdeling waar ze aan de slag gaan”, vult Sacha aan. “We stimuleren alle afstudeerders om het arbeidscontract onmiddellijk in te laten gaan, zodat ze direct beschikbaar zijn tijdens de zomermaanden. Uiteraard krijgen ze de gelegenheid om met vakantie te gaan, maar dat kan bijvoorbeeld ook in het najaar of de winter. Dit kunnen ze samen met de teamleiders afstemmen.”

Behoud jonge professionals

Mede gelet op de krapte op de arbeidsmarkt en het grote aantal vacatures, is het behoud van jonge professionals een belangrijk speerpunt. Sacha: “We bieden steeds meer maatwerk. Dat doen we door de loopbaanwensen te bespreken en alle mogelijkheden voor een mooie, uitdagende carrière aan te reiken. Inzet is het realiseren van een langdurige, uitdagende werkrelatie met het ETZ”. 
Het ziekenhuis staart daarbij niet alleen naar de eigen navel, benadrukt Sacha. “We vinden het belangrijk dat de juiste verpleegkundige op de juiste plek werkt, en zo dus voor de zorg behouden blijft. We begeleiden dus ook elke verpleegkundige die in een andere organisatie aan de slag wil. Of die bijvoorbeeld even in de keuken van een ander ziekenhuis wil kijken. Daarvoor zijn in de regio met andere zorgaanbieders afspraken gemaakt.” De Brabantse ziekenhuizen werken samen op het gebied van opleiden en behoud.

Bron: ETZ

Datum: 25 januari 2023

Meer nieuws