Skip to main content

ETZ zet 3D Lab als visitekaartje in etalage

oktober 2, 2023

ETZ-bestuursvoorzitter Bart Berden opent met het doorknippen van een virtueel lint het nieuwe 3D Lab.

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) heeft in de hoofgang van locatie ETZ Elisabeth op een fraaie, opvallende zichtlocatie het 3D Lab geopend. In deze prachtige ruimte staan vier 3D-printers voor het printen van medische modellen die chirurgen gebruiken bij – de voorbereiding op – reguliere en complexe operaties.


Voorbijgangers zien in het grote etalageraam van het 3D Lab de printers bijna continu in werking. “Dit is voor zover wij weten een wereldprimeur”, zegt traumachirurg Mike Bemelman. “Het laboratorium helpt de chirurgen bij het ontwerpen, printen en leveren van de 3D-modellen die worden gebruikt bij operaties.” 
Bemelman is samen met vaatchirurg Jan Heyligers een van de initiatiefnemers. Samen hebben ze er stapsgewijs voor gezorgd dat het 3D Lab een officiële status heeft gekregen in het ETZ. “Met de opening van het nieuwe 3D Lab gaan we weer een nieuwe fase in”, vult Heyligers aan. “Nu iedereen onze printers in productie ziet, hopen we dat ook andere zorgverleners geïnspireerd raken om van 3D-modellen gebruik te maken.”

Vitrinekasten

Elke ETZ-arts kan dagelijks bij de twee projectleiders van het 3D Lab, Vito van Dal en Pieter-Jan Scheerlinck, binnenlopen voor advies, ondersteuning en nieuwe verzoeken. Zij hebben inmiddels ruime ervaring met het omzetten van CT- en MRI-scans in 3D-modellen. Op dat gebied is inmiddels veel mogelijk. Dat bewijzen de indrukwekkende 3D-prints die in de drie vitrinekasten van het 3D Lab staan uitgestald. En wie bij het 3D Lab even stil blijft staan, krijgt extra informatie via een video op een groot tv-scherm.

Om eventuele misverstanden te voorkomen: de 3D-prints worden niet geïmplanteerd bij patiënten. De chirurgen gebruiken ze bij de gedetailleerde voorbereiding op ingewikkelde operaties. “We zetten de prints ook in tijdens operaties, maar ze blijven niet in de patiënt achter”, verduidelijkt MKA-chirurg Erik Nout. Een mooi voorbeeld is de zogenoemde ‘wafer’, een 3D-print die bij een chirurgische kaakcorrectie wordt toegepast. “Een plaatje dat we gebruiken om de boven- en onderkaak op de juiste positie weer vast te zetten” legt Nout uit. “Dat plaatje moesten we voorheen bestellen bij een extern bedrijf, maar printen we nu in ons eigen 3D Lab. Dat geeft ons veel flexibiliteit in de voorbereiding en bespaart tijd.”

Wetenschappelijk onderzoek

Het ETZ doet wetenschappelijk onderzoek om de toegevoegde waarde van het 3D Lab en de 3D-prints te onderbouwen. “Daarbij worden ook andere innovaties betrokken, zoals het gebruik van hologrammen tijdens operaties”, legt Heyligers uit. “We werken daarvoor samen met Tilburg University rondom virtual en augmented reality en de Universiteit Twente en TU Delft op het gebied van 3D-printing.”

VIDEO: Klik HIER om de video van het 3D Lab te bekijken.

In de etalage van het 3D Lab staan – voor iedereen zichtbaar – vier 3D-printers. FOTO’S: ETZ/Ellen den Ouden

Bron: ETZ

Datum: 2 oktober 2023

Meer nieuws