Skip to main content

Europese primeur voor gynaecologen en verloskundigen ETZ

april 15, 2024

Nieuwe echoapparaten bieden haarscherp beeld

De gynaecologen en verloskundigen van de afdeling Fam, Geboortezorg en Kindergeneeskunde, in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) werken met gloednieuwe echoapparaten. Deze moderne en energiezuinige apparaten, met de naam ‘Aplio me’, zijn geleverd door Canon Medical Systems. Het ETZ in Tilburg is het eerste ziekenhuis in Europa die de Aplio me’s in gebruik neemt.

Focco Boekkooi, gynaecoloog-perinatoloog bij het ETZ, is blij met de nieuwe apparaten. ”We hebben er lang op gewacht, maar nu hebben we ook echt wat. De apparaten zijn compacter én stiller dan de apparaten die we voorheen gebruikten. Dit zorgt voor meer gemak voor zowel de patiënt als de arts. Daarnaast is de beeldkwaliteit van de nieuwe apparaten echt haarscherp.”

3D-functie

De Aplio me’s  beschikken over een 23-inch hoge-resolutiescherm. Daarnaast bevatten ze geavanceerde technologieën die zijn overgenomen van Canon’s high-end systemen. Dit zorgt voor een significant verbeterde beeldkwaliteit. Deze verbeterde resolutie kan bijdragen in het eerder en eenvoudiger detecteren van afwijkingen in het kleine bekken, zoals bijvoorbeeld endometriose. Ook is er een 3D-functie die helpt om afwijkingen aan de vorm van de baarmoeder of bekkenbodemproblematiek op te sporen. Daarnaast beschikken de apparaten over goede beeldvorming voor de verloskundige en bieden zo meerdere mogelijkheden om de ontwikkeling en de groei van de baby te controleren.

Gebruiksgemak

Deze beelden, en andere gegevens, kunnen meteen opgeslagen worden in het Elektronisch Patiënten Dossier (EPD). Dit zorgt voor een hoger gebruiksgemak. Zo zegt ook Peter Croes, medisch technoloog bij het ETZ. ”Er zit een echoapplicatie op de apparaten die ze echt heel gebruiksvriendelijk maakt. Zowel ons EPD als de beeldopslag sluiten goed aan op de machine.” Focco Boekkooi beaamt dit: ”Gynaecologische echo’s worden nu digitaal verstuurd. Op papier geprinte foto’s zijn nu echt verleden tijd.” 

Samenwerking met Canon

”Natuurlijk was er afstemming met Canon nodig om dat gebruikersgemak zo hoog te krijgen”, voegt Peter Croes toe. ”Daarbij was de flexibele samenwerking met Canon heel fijn. We kregen eerst twee apparaten die helemaal ingesteld en afgestemd konden worden, totdat wij helemaal tevreden waren.” Nadat de apparaten goed waren ingesteld, kreeg het ETZ nog drie Aplio me’s. Binnenkort worden er nog vijf geleverd. In totaal beschikt het ETZ dan over tien nieuwe apparaten. ”En die tien, die komen zeker van pas”, bevestigt Focco Boekkooi. ”De eerste vijf worden al volop ingezet in onze spreekuren.”

Bron: www.etz.nl

Datum: 15 april 2024

Meer nieuws