Skip to main content

Foodwatch eist beter voedselbeleid van nieuwe Europarlementariërs

april 19, 2024

De Europese Parlementsverkiezingen in Nederland op 6 juni worden hele belangrijke verkiezingen voor het voedsel op ons bord. De huidige wet- en regelgeving van de EU is verre van toereikend om ons recht op eerlijk, veilig en gezond voedsel te garanderen. Maar in plaats van haast te maken met nieuwe wetgeving, worden maatregelen uitgesteld of verdwijnen helemaal van de politieke agenda in Brussel. Voedselwaakhond Foodwatch heeft hier genoeg van en lanceert een vijfpuntenplan ‘Haal die bende van ons bord in Europa’ voor de nieuwe Europarlementariërs om de grote problemen op het gebied van voedsel het hoofd te bieden.

De voedselindustrie heeft door haar enorme lobbybudgetten de Europese politiek weten te gijzelen, waardoor de belangen van de consument het onderspit delven. Wetgeving die misleiding tegen moet gaan en tegelijkertijd voor een gezondere voedselomgeving moet zorgen laat op zich wachten. Ziektes als obesitas en diabetes type II grijpen in heel Europa om zich heen, meer dan 50% van de EU-burgers heeft overgewicht, maar de Europese politiek voelt vooralsnog geen urgentie hier actie tegen te ondernemen. Europese politici zetten stappen terug in hun ambities voor duurzamer voedsel: de Green Deal staat door het terugtrekken van de Pesticidereductiewet op losse schroeven. Tenslotte staat ons recht op voldoende gezond voedsel onder druk: in de hele EU blijven voedselprijzen hoog. Het CBS becijferde dat 21% van de EU-bevolking (de EU telt 450 miljoen inwoners) het risico loopt in armoede te vervallen.

“Net als voor de Nederlandse Tweede Kamerverkiezingen van 2023, helpen we de Europese politici op weg. We hebben daarom weer een vijfpuntenplan geformuleerd voor beter Europees voedselbeleid voor mens, dier en klimaat”, aldus Foodwatch-campaigner Juke Fluitsma.

De voedselwaakhond roept ten eerste op de lobby van de voedselindustrie te beteugelen, onder meer door het al bestaande lobbyregister beter in te zetten en een ambitieus plan te formuleren de voedselindustrie uit het Europarlement te weren. Ten tweede eist Foodwatch een gezonde voedselomgeving door kindermarketing te verbieden, Nutri-Score verplicht in te voeren en ons recht op een gezonde voedselomgeving wettelijk vast te leggen. Ten derde moet voedselmisleiding streng bestraft worden: de langverwachte hervorming van de Food Information to Consumers regulation moet scherpere bepalingen opnemen om alle vormen van misleiding tegen te gaan. Ten vierde moet de landbouw voor 2035 stap voor stap, gewas tot gewas, pesticidevrij worden gemaakt. En als laatste punt eist Foodwatch eerlijke voedselprijzen. Er moet meer transparantie in prijsopbouw komen en het lang uitgestelde Sustainable Food Systems Framework moet het recht op toegang tot gezond en duurzaam voedsel vastleggen.

Foodwatch roept Nederlandse Europarlementariërs op in hun aankomende termijn serieus werk te maken van voedselbeleid waarbij de consument centraal staat en niet de voedselindustrie. Fluitsma: “Deze tijd vraagt om daadkracht en dappere beslissingen voor beter voedsel voor mens, dier en klimaat. Ons vijfpuntenplan moet aan de basis liggen van hun werk.”

De petitie ‘Haal die bende van ons bord in Europa’ is vandaag gestart en kan getekend worden op de website van Foodwatch.

Bron: www.foodwatch.nl

Datum: 19 april 2024

Meer nieuws