Groenten telen met urine

In Wageningen doet ‘ruimtelandbouwer’ dr. Wieger Wamelink onderzoek naar plantengroei op de maan en Mars in het project Food for Mars and moon. Op 12 november start hij een nieuw onderzoek: is het mogelijk om met urine, in de vorm van struviet, bonen te laten groeien op Mars- en maanbodem?

Bij het verbouwen van groenten op Mars of de maan mag er niets verloren gaan, anders moet het worden geïmporteerd of worden gewonnen. “Beide opties zijn duur en tijdrovend”, legt Wieger Wamelink uit. “Dit geldt uiteraard ook voor mest, en zonder mest geen plantengroei. Plantenresten die niet gegeten worden moeten terug de grond in, maar ook de poep en urine van de astronauten kan benut worden. Urine en poep zal gerecycled moeten worden zodat het als mest gebruikt kan worden om om groenten te laten groeien. Wij gaan nu eerst kijken of dat met urine mogelijk is.”

Start experiment

In de kassen van WUR worden op 12 november de potten klaargemaakt en gevuld met simulanten van Mars- en maanbodem, bodems met vergelijkbare eigenschappen zoals die te vinden zijn op Mars en de maan. Vervolgens wordt water toegevoegd en de bonen ingezaaid. Bodem, struviet en water worden op gewicht per pot toegevoegd. De potten plaatsen onderzoekers dan in de kas onder een kiemdoek. Hoe dat werkt is te zien via dit instructiefilmpje.

Er is een crowdfunding gestart om het onderzoek van Wieger Wamelink, net als bij de voorgaande soortgelijke onderzoeken, te financieren.

Het experiment vindt plaats in de kassen van WUR vestiging Nergena in Wageningen.

Meer weten of aanmelden?

Pers is welkom op 12 november vanaf 9.00 uur. Neem voor meer informatie of aanmelding contact op met Wieger Wamelink via:

Mail: wieger.wamelink@wur.nl
Telefonisch: +31 (0)317 485917
Twitter: @wamelink_wieger

Meer informatie over onze experimenten is te vinden via
https://www.wur.nl/nl/Expertises-Dienstverlening/Food-for-Mars-and-moon.htm

Bron: Wageningen University & Research
Datum: 8 november 2019

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl