Grote subsidie om kunstmatige intelligentie uitlegbaar te maken aan artsen

mei 26, 2021

Op basis van data kan kunstmatige intelligentie voorspellen welke behandeling het beste is voor een individuele patiënt. Maar omdat de techniek achter deze voorspellingen soms moeilijk te begrijpen is voor artsen, wordt deze veelbelovende toepassing nog niet zo vaak gebruikt in het ziekenhuis. Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), Amsterdam UMC en het Centrum Wiskunde & Informatica krijgen ruim 800.000 euro van het Gieskes-Strijbis Fonds om kunstmatige intelligentie beter uitlegbaar te maken.  

“Kunstmatige intelligentie (KI), ofwel artificial intelligence, is erg populair”, vertelt projectleider bij het LUMC Tanja Alderliesten. “In de zorg is ontzettend veel mogelijk met KI, maar het wordt nog niet zo vaak in de praktijk gebruikt.” Alderliesten en collega’s denken dat dit mede komt doordat de techniek erachter voor veel mensen een ‘black box’ is. “Artsen snappen niet goed hoe KI werkt en vinden het hierdoor lastig een voorspelling blindelings te vertrouwen.” Door nieuwe vormen van KI te ontwikkelen die wél uitlegbare modellen kunnen leren, hopen de onderzoekers dat KI vaker zijn weg vindt naar de kliniek.

Artsen betrekken 

“Heel simpel gezegd werkt KI zo: je stopt er heel veel patiëntendata in, aan de hand hiervan wordt er een model aangeleerd en dat model kan daarna een voorspelling doen voor nieuwe patiënten”, legt Alderliesten uit. Zo kan een model bijvoorbeeld voorspellen wat de beste behandeloptie is voor een patiënt op basis van bepaalde DNA-kenmerken. 

Dat geleerde model is vaak een ‘black box’. Door artsen mee te nemen in het ontwikkelen van inzichtelijkere modellen, denkt Alderliesten de acceptatie voor gebruik in de kliniek te vergroten. “Daarnaast denken we dat het meenemen van de menselijke intelligentie een belangrijke verfijning van de modellen kan opleveren waardoor bijvoorbeeld verbanden tussen data gelegd kunnen worden die nog niet bekend waren.”

Complete antwoorden

Een ander doel van dit project is het combineren van verschillende datavormen. Alderliesten: “KI in de zorg is zeer geschikt om bijvoorbeeld naar beelden, zoals CT-scans te kijken. Het model kan inzichtelijk maken waar er afwijkingen zitten op de scan. Maar er is natuurlijk nog veel meer data. Denk aan DNA-profiel, gender, gewicht, medische voorgeschiedenis, noem maar op. Door dit hele palet aan informatie mee te nemen, krijg je betere voorspellingen. Het is een grote vernieuwing om dat te combineren met beter uitlegbare modellen.” 

Innovation center for AI

Door de subsidie van het Gieskes-Strijbis Fonds kunnen Alderliesten en collega’s van Amsterdam UMC en CWI meteen aan de slag. “We willen hiermee een langlopende onderzoekslijn en een zogenaamd Innovation Center for AI opzetten.” De focus van de onderzoekers ligt voor nu op oncologie patiënten. “Maar het is ons ultieme streven om een algemeen bruikbare vorm van uitlegbare KI te ontwikkelen die bijvoorbeeld ook voor Alzheimer patiënten ingezet kan worden”, voegt Alderliesten toe. 

Meer informatie over dit project lees je op de website van het Gieskes-Strijbis Fonds

Bron: Leids Universitair Medisch Centrum

Datum: 26 mei 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl