Hara Hachi Bu: geniet van eten en leef langer met dit Japanse gezegde

Hara Hachi Bu: geniet van eten en leef langer met dit Japanse gezegde

Over de hele wereld zijn we opzoek naar dé manier om langer te leven. Volgens dit artikel van Blue Zones ligt de sleutel tot succes misschien wel in Okinawa, Japan. Okinawa is namelijk één van de blue zones regions, hotspots waar mensen het langst en gezondst leven. Al bijna 1000 jaar staan de japanners op Okinawa bekend om hun extreem lange levensduur. Mannen worden er gemiddeld 84 jaar en voor vrouwen is de levensverwachting zelfs bijna 90! Ook zijn er aanzienlijk minder mensen met onder andere dementie, hart- en vaatziekten en borst- en prostaatkanker.

Stop met eten als je voor 80% vol zit

Mocht je ooit het geluk hebben om met een oudere Okinawaa­n te eten, dan zal je ongetwijfeld de door Confucius-geïnspireerde spreuk “hara hachi bu” voorbij horen komen. Een herinnering om te stoppen met eten wanneer je maag voor 80% vol zit. Deze culturele manier van caloriebeperking en mindful eten is één van de redenen waarom Okinawa het hoogste percentage honderdjarigen heeft ter wereld.

De bewoners van Okinawa eten gemiddeld 1.900 calorieën per dag. In vergelijking, voor Nederlanders zijn dat 2.275 calorieën per dag. En Amerikanen, onder wie het percentage van mensen met overgewicht het hoogst is, consumeren dagelijks 2500 calorieën.

Benieuwd hoeveel calorieën je nodig hebt? In dit artikel van het Voedingscentrum vind je het precies!

Hoe Hara Hachi Bu werkt

Het geheim zit in bescheiden eten en het nabootsen van de gewoonten van Okinawanen. Stop niet pas met eten wanneer je vol zit. Stop al wanneer je kan zeggen “ik heb geen honger meer”.

Simpele veranderingen helpen je hara hachi bu in de praktijk te brengen. Start met deze tips:

  • Eet langzamer: als je sneller eet, eet je al gauw te veel. Geef je lichaam de tijd om te reageren op signalen die je vertellen dat je niet meer hoeft te eten.
  • Focus op je eten: zet je computer of de tv uit. Als je gaat eten, eet dan gewoon. Zo eet je langzamer, minder en geniet je er meer van.
  • Neem kleiner servies: door te kiezen voor kleinere borden en dunne lange glazen, eet en drink je minder zonder er te bewust bij stil te staan.

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl