Skip to main content

Help mee politiek inclusief te maken

mei 2, 2022

De situatie in Oekraïne laat ons zien dat democratie en deelname aan de politiek niet vanzelfsprekend zijn. Zeker niet voor mensen met een beperking. Slechts 0,5% van de mensen die actief zijn in de politiek heeft een beperking terwijl 12% van de bevolking een beperking heeft. De deelname van mensen met een oogaandoening aan de politiek is nog altijd onvoldoende. Daarom worden op Europadag (9 mei) in 10 verschillende landen paneldiscussies georganiseerd over politieke participatie. Deze paneldiscussies zijn onderdeel van een Europees project van de European Blind Union. In Nederland organiseert de Oogvereniging deze bijeenkomst in Den Haag.

Programma

Tijdens een paneldiscussie spreken politici en ambtshouders met een oogaandoening over barrières die zij in de politiek ervaren. Aan de paneldiscussie nemen onder meer deel: Jellie Tiemersma (D66), Jurgen Minten (Gemeenteraadslid Maashorst CDA), Sanneke Vermeulen (VVD) en Rob van den Hoek, ambassadeur van het aanjaagteam politieke participatie van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Laura Hoogstraten (wethouder Zeist) treedt op als dagvoorziter. Samen met het publiek gaan zij in gesprek over vragen als: wat is het belang van mensen met een oogaandoening in de politiek, tegen welke uitdagingen loop je aan en wat is daar in jouw geval aan gedaan?

Tijdens breakout-sessies gaan politiek actieve mensen met en zonder oogaandoening met elkaar in gesprek over oplossingen. Het doel is om samen te werken aan een plan zodat meer mensen met een oogaandoening actief worden in de politiek.

Stappenplan

Het eindresultaat van de bijeenkomst is een stappenplan met tips hoe je het mogelijk maakt dat mensen met een oogaandoening mee kunnen doen in de politiek. Dit stappenplan is bestemd voor politieke partijen en colleges, zowel landelijk als lokaal. De Oogvereniging zal hiervoor de komende tijd aandacht vragen.

Waar & wanneer

Het evenement vindt plaats op maandag 9 mei 2022 van 13.00 tot 17.00 uur bij vergadercentrum ZZIIN in station Den Haag Centraal.

Bron: Oogvereniging

Datum: 2 mei 2022