Skip to main content

HMC geeft met podcast uniek kijkje achter de schermen in Traumacentrum

februari 27, 2024

‘Heel bijzonder om dit van dichtbij mee te maken’

De Spoedeisende Hulp (SEH) van Haaglanden Medisch Centrum (HMC) is één van de grootste en modernste SEH’s van Nederland. Midden in de Haagse binnenstad komen fascinerende werelden bij elkaar. Radio- en podcastmaker Rosalyn van der Dussen liep de afgelopen maanden mee met artsen en verpleegkundigen van het HMC Traumacentrum. De reportagepodcast Zorg met liefde en lef geeft een bijzondere en realistische indruk van een plek waar elke seconde telt.

Voor Rosalyn van der Dussen, bekend van Den Haag FM en onlangs genomineerd als radiotalent van het jaar, komt een meisjesdroom uit als ze voor het eerst het witte uniform aantrekt om een dienst mee te lopen met traumachirurg Alexander. Door haar eigen medische geschiedenis – een aantal jaar geleden werd bij haar reuma geconstateerd en moest ze haar voetbalcarrière stoppen – heeft ze veel met de zorg van doen.

“Bij de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis zag ik altijd scenes uit Grey’s Anatomy voor me,” blikt Rosalyn terug op haar ervaring in HMC. “Dat blijkt ver van realistisch te zijn. De SEH is natuurlijk een plek vol onverwachte situaties en spanning. En er zijn zeker momenten dat je continu alert moet zijn en niet eens tijd hebt om te eten. Maar het valt mij wel op dat rust op de afdeling dan juist overheerst.”

Realistische verhalen

Rosalyn liep diensten mee met artsen en verpleegkundigen en ze sprak met patiënten. “Ik heb mij ondergedompeld in een wereld vol verhalen. Ik ben onder de indruk geraakt van het team dat met elkaar samenwerkt als elke seconde telt. Deze podcast vertelt het echte verhaal, de realiteit van het werken op zo’n speciale plek en de impact die dat op mensen heeft. Wat doet dit werk met je en hoe ga je daarmee om? Want terwijl je keihard aan het werk bent, kom je soms in heftige situaties terecht.”

‘Snel gewend aan bloed’

HMC is een level-1 traumacentrum. Dit betekent dat de meest ernstig gewonde patiënten, van verkeersslachtoffers tot steekpartijen, in het Haagse ziekenhuis worden opgevangen en behandeld. “In een mum van tijd staat een heel traumateam paraat en wordt de patiënt omringd door meer dan 20 zorgverleners. Heel bijzonder om dat van dichtbij mee te maken.”

Rosalyn mag met haar microfoon overal bij zijn. Zo ziet ze een vrouw binnenkomen die met haar e-bike is blijven steken in de tramrails, en is ze bij de acute operatie van een slachtoffer van een groot verkeersongeluk. “De verhalen grijpen me aan. Het verbaasde mij tegelijkertijd hoe snel ik gewend raakte aan het zien van bloed. Bij mijn eerste operatie op de OK vond ik dat nog heel heftig; bij mijn tweede dienst op de SEH hoorde het er al meer bij. Nooit eerder kwam ik zo dichtbij.”

Podcast is nu te luisteren

De podcast ‘Zorg met Liefde en Lef’ telt 3 afleveringen, waarin telkens andere zorgprofessionals van het HMC Traumacentrum centraal staan. Rosalyn loopt onder andere mee met traumachirurg Alexander, medisch hulpverlener Ellen en SEH-arts Daniëlle. Ook gaat ze op pad met de ambulance en praat ze met patiënt Just over zijn heftige skiongeluk. Je kunt de podcast beluisteren via je favoriete podcastapp zoals SpotifyApple Music of  YouTube. 

Bron: https://www.haaglandenmc.nl/

Datum: 22 februari 2024