Skip to main content

Hyacintenactie voor jonge mensen met kanker

januari 18, 2024

Elk jaar ontvangen ongeveer 3.900 jonge patiënten tussen de 18 en 39 jaar in Nederland de diagnose kanker. Het AYA Zorgnetwerk, dat zich inzet voor jongvolwassenen met kanker, lanceert op vrijdag 26 januari 2024 de ‘HAYAcintenactie’ om bewustzijn te creëren voor deze specifieke doelgroep. De stichting verkoopt bosjes hyacinten in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis).

De hyacinten zijn verkrijgbaar van 09.00 tot 16.30 uur (zolang de voorraad strekt) in de hoofdgang van locatie ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg). Een bosje hyacinten kost 5,50 euro. Voor mensen die geen bloemen willen kopen en toch de actie willen steunen, zijn sets van vier blanco ansichtkaarten met bijpassende enveloppen beschikbaar voor 10 euro. De volledige opbrengst van deze actie gaat naar verbeterde zorg en wetenschappelijk onderzoek.

Jongvolwassenen met kanker

Jaarlijks worden 3.900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar in Nederland geconfronteerd met kanker, waarvan 20 procent helaas overlijdt. Jongvolwassenen met kanker staan voor specifieke uitdagingen op het gebied van onderwijs, werk, toekomstplannen, vruchtbaarheid, emoties en het aangaan van relaties. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning cruciaal. AYA staat voor Adolescent & Young Adult, verwijzend naar jongvolwassenen met kanker. Om adequate AYA-zorg te bieden en verder onderzoek te faciliteren, is financiering essentieel.

AYA-zorg in het ETZ

Het ETZ maakt deel uit van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. In samenwerking met dit netwerk streeft het ziekenhuis naar meer bekendheid, betere informatievoorziening, mensgerichte zorg en op maat gemaakt wetenschappelijk onderzoek voor mensen met kanker in de leeftijdscategorie 18-39 jaar. Het AYA Zorgnetwerk bestaat uit zes regionale zorgnetwerken, waardoor AYA-zorg zo dichtbij mogelijk beschikbaar is. Het ETZ, behorend tot de regio Zuid/West, is verbonden aan het AYA-kenniscentrum van het Erasmus MC, waar AYA’s terechtkunnen met complexe problematiek.

Datum: 18 januari 2024

Bron: ETZ.nl

Meer nieuws