Skip to main content

Hyacintenactie voor jonge mensen met kanker

januari 21, 2023

In de hoofdgang van ETZ Elisabeth worden vrijdag 27 januari bosjes hyacinten verkocht. De opbrengst is voor betere zorg en onderzoek.

In Nederland krijgen jaarlijks circa 3.900 patiënten tussen de 18 en 39 jaar de diagnose kanker. Het AYA Zorgnetwerk houdt vrijdag 27 januari 2023 een HAYAcintenactie om mensen hier bewust van te maken. De stichting verkoopt bosjes hyacinten in het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis). 

De bloemen zijn van 09.00 tot 16.30 uur te koop (zolang de voorraad strekt) in de hoofdgang van ETZ Elisabeth (Hilvarenbeekseweg 60, Tilburg). Een bosje hyacinten kost 5 euro. De opbrengst gaat volledig naar betere zorg en wetenschappelijk onderzoek.

“In de coronatijd is de verkoop online geweest, maar het is ontzettend fijn dat we dit jaar weer in de hoofdgang van het ziekenhuis kunnen staan en er een zinvolle, warme maar vooral ook gezellige dag van kunnen maken”, zegt Brigitte Vromans van de inloopruimte Oncologie.

Jong en kanker

Jaarlijks krijgen in Nederland 3.900 jonge mensen tussen de 18 en 39 jaar kanker. Van hen overlijdt 20 procent. Jongvolwassenen met kanker hebben specifieke problemen en vragen, zoals over opleiding, werk, toekomstplannen, vruchtbaarheid, emoties en aangaan van relaties. Daarom is leeftijdsspecifieke zorg en ondersteuning noodzakelijk. AYA staat voor Adolescent & Young Adult; jongvolwassenen met kanker. Voor het leveren en ontwikkelen van AYA-zorg, het organiseren van scholing en het doen van onderzoek is geld nodig.

AYA-zorg in het ETZ

Het ETZ is onderdeel van het Nationaal AYA ‘Jong & Kanker’ Zorgnetwerk. Samen met het netwerk werkt het ziekenhuis aan meer bekendheid en herkenning, betere informatievoorziening, mensgerichte zorg en toegesneden wetenschappelijk onderzoek voor mensen met kanker in deze leeftijdscategorie. Het AYA Zorgnetwerk bestaat uit zes regionale zorgnetwerken, waardoor AYA-zorg voor iedere AYA zo dichtbij mogelijk beschikbaar is. Het ETZ behoort tot de regio Zuid/West en is verbonden aan het AYA-kenniscentrum van het Erasmus MC, waar AYA’s terechtkunnen met complexe problematiek. 

Bron: ETZ

Datum: 21 januari 2023

Meer nieuws