Skip to main content

IC-arts Julien is na een burn-out weer volledig aan het werk

juli 17, 2023

“Door te sporten, voel je je energieker en maak je je lichaam weerbaarder“

Julien van Oosten (32), IC-arts en wetenschappelijk onderzoeker bij het Erasmus MC, herstelde dankzij het Herstelprogramma van BioCheck van zijn burn-out. Nu werkt hij weer fulltime en blijft hij fit, mede dankzij de app van BioCheck. 

De uitdaging

Een beloning voor het harde werk. Zo voelde het voor Julien van Oosten toen hij in december 2021 na jaren van studeren aan de slag ging als IC-arts en wetenschappelijk onderzoeker bij het Erasmus MC. Hij kreeg het meteen druk, want de Covid-19-pandemie had net een nieuwe piek bereikt. Daarnaast kreeg hij binnen twee maanden te maken met een patiëntcasus, die veel impact had op zijn (privé)leven. “Mentaal leek het goed te gaan; ik was er niet zo mee bezig. Althans, dat dacht ik,” vertelt Julien. Zijn lichaam vertelde een ander verhaal. “Ik kreeg rare tintelingen en kramp in mijn bovenbenen, sliep ook steeds slechter. Daar kreeg ik nog Covid overheen. Toch bleef ik doorgaan. Totdat ik in mei, juni 2022 last kreeg van paniekaanvallen. Toen ging het niet langer.”

Julien viel uit; kon niet meer werken. “Ook omdat ik met mensen werk die vechten voor hun gezondheid en vaak hun leven. Daarmee wil en mag je geen enkel risico nemen.” De psycholoog van het Erasmus MC stelde de diagnose posttraumatische stress-stoornis (PTSS). “Mijn angstsysteem werd continu getriggerd; dat gaf chronische stress, wat weer leidde tot een burn-out.” Julien ging op advies van de huisarts sporten, werkte ook met een fysiotherapeut aan zijn herstel. “Dat hielp niet afdoende, ik bleef problemen houden met mijn concentratie. Een van de Arboartsen raadde vervolgens BioCheck aan, uit eigen ervaring”

De oplossing

Julien volgde het Herstelprogramma, het curatieve programma voor mensen die zijn uitgevallen van werk en stress- en burn-outklachten ervaren. “Ik geloofde direct in de visie van BioCheck dat sporten helpt bij het herstel van dit soort klachten. Als arts waardeerde ik uiteraard ook het feit dat wetenschappelijk onderzoek aan de programma ten grondslag ligt,” vertelt Julien. “Praten met een psycholoog heeft me óók ontzettend geholpen, maar wel in combinatie met beweging. Door te sporten, voel je je energieker en maak je je lichaam weerbaarder. Het verhaal van BioCheck klopte meteen, ik herkende vrijwel alle klachten en situaties die werden geschetst tijdens de intake.” 

Vanaf november 2022 werkte Julien achttien weken lang aan zijn herstel. Dat deed hij deels op de trainingslocatie van BioCheck en deels in een sportschool in zijn eigen woonplaats. “Mede door reistijd was het voor mij lastig om drie keer per week bij BioCheck te trainen. Daarnaast waren de educatieve sessies voor mij iets minder relevant, omdat ik als arts het lichaam goed ken. Het was fijn dat dit maatwerk mogelijk was,” aldus Julien.

Lees meer op de website van BioCheck: https://www.biocheck.nl/knowledgebase/ic-arts-julien-is-na-een-burn-out-weer-volledig-aan-het-werk/

Datum: 17 juli 2023

Foto copyright BioCheck: Julien van Oosten

Meer nieuws