Skip to main content

Ieder kind een eigen JBZ-kinderpaspoort

december 15, 2021

Vanaf vandaag, vrijdag 10 december, krijgen alle kinderen die naar het Jeroen Bosch Ziekenhuis komen een eigen JBZ-Kinderpaspoort. Dit paspoort is in samenwerking met de KinderRaad van het ziekenhuis gemaakt. Wij vinden het als ziekenhuis namelijk erg belangrijk dat kinderen meedenken.

Om diezelfde reden hebben wij de Kidsreporters Den Bosch gevraagd om alle kinderen in Den Bosch en omstreken te vertellen over het nieuwe Kinderpaspoort. De Kidsreporters hebben een interview gehouden met Kinderverpleegkundige Yvonne Pulles en Guus van de KinderRaad. Lees hieronder het verslag dat door de kinderen zelf is geschreven.

Door: De Kids Reporters

Nieuw kinderpaspoort ontworpen door kinderen

Al 40 jaar werkt Yvonne in het ziekenhuis, waarvan 35 jaar op de kinderafdeling. “De leukste afdeling die er is”, aldus Yvonne. “15 Jaar geleden heb ik het ziekenhuispaspoort bedacht waarvan er destijds 40.000 zijn gedrukt. Het was bedoeld om kinderen informatie te geven over hun ziekenhuisbezoek. Niet alleen in Den Bosch maar ook in andere steden in Nederland is dit paspoort door veel kinderen gebruikt. Maar nu raken ze bijna op en vonden we het hoog tijd om weer eens goed naar het paspoort te kijken”.

Bedacht door kinderen

Een werkgroep van pedagogisch hulpverleners, verpleegkundigen en medewerkers van de afdeling communicatie werd opgericht. Maar al snel kwamen zij tot de conclusie; dit paspoort moeten wij niet zelf gaan maken, dat moeten we vooral aan de KinderRaad van ons ziekenhuis vragen. Als zij nou eens naar het paspoort kijken en aangeven wat er moet veranderen. “Nou, dat was best veel”, gaat Guus verder. Guus is een van de ongeveer 12 kinderen en jongeren die samen de KinderRaad van het JBZ vormen. Hij zelf maakt al ruim 1,5 jaar deel uit van de KinderRaad.

Naamsverandering 

Allereerst werd de naam veranderd van Ziekenhuispaspoort naar JBZ-Kinderpaspoort. “De tekeningen waren niet meer echt van deze tijd dus heeft een tekenaar mooie, nieuwe tekeningen bedacht”, legt Guus uit. “Maar het belangrijkste was toch wel dat het nieuwe paspoort zich minder moest richten op ‘enge dingen’, zoals onder narcose gaan of sondevoeding krijgen. Want lang niet alle kinderen krijgen hiermee te maken bij een ziekenhuisbezoek”.

Niet alleen voor kinderen
Het paspoort is nu meer bedoeld om informatie van kinderen over te brengen aan de dokters en de verpleging. Zo kun je in het paspoort schrijven wat jij fijn vindt of juist niet, als je voor een behandeling komt. Wil je dat papa en mama erbij zijn? Of wil je juist graag je knuffel vasthouden? Misschien vind je het belangrijk dat de dokter precies uitlegt wat hij gaat doen.

Voor alle leeftijden

“Het is dan ook heel belangrijk dat iedere dokter of zuster eerst vraagt naar je paspoort”, aldus Yvonne. “Zij kunnen dan rekening houden met wat jij graag wilt en je zult zien dat de behandeling ook beter gaat”. “Maar het paspoort zorgt ook voor afleiding als je even moet wachten”, vertelt Guus. “Er staan ontspanningsoefeningen in maar ook een leuke zoekplaat. Aan kinderen van alle leeftijden is gedacht”.

Rechten van het kind
Waar de kinderraad zich ook voor heeft ingezet is dat de rechten van kinderen beschreven staan. Want ook in het ziekenhuis heeft ieder kind rechten. Via een QR-code in het paspoort word je doorverwezen naar een website waar je al deze rechten kunt lezen. Voor de Kids Reporters is het duidelijk; wanneer zij naar het ziekenhuis moeten, vragen zij eerst naar het Kinderpaspoort. Want dat er goed naar kinderen wordt geluisterd, vinden ook zij heel belangrijk!

Het paspoort is financieel mogelijk gemaakt door Stichting Vrienden Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Jeroen Bosch Ziekenhuis

Jij verdient zorg die bij je past, dichtbij en op jouw manier geboden. Samen bepalen we wat je nodig hebt en van wie, zodat jij zo lang mogelijk het leven kan leiden dat jij wilt. Wij zetten daarvoor al onze expertise in en zoeken de samenwerking. Bijvoorbeeld met je familie en vrienden, je huisarts, de gemeente en de thuiszorg. Daar staan wij voor als Jeroen Bosch Ziekenhuis.

Gewoon, omdat jij ertoe doet Het Jeroen Bosch Ziekenhuis (’s-Hertogenbosch) is een groot topklinisch ziekenhuis met ruim 630 bedden en ruim 4.000 medewerkers. De 260 medisch specialisten zijn binnen het Jeroen Bosch Ziekenhuis georganiseerd in de Bossche Specialisten Coöperatie (BSC). Het ziekenhuis verzorgt samen met de BSC de medisch-specialistische zorg in de regio ’s-Hertogenbosch en Bommelerwaard. Voor meer informatie www.jeroenboschziekenhuis.nl.

Datum: 10 december 2021

Bron: Jeroen Bosch Ziekenhuis