IJsjes, sesam, dressings: giftig ethyleenoxide is nog altijd overal

juli 29, 2021

Sinds vorig jaar zijn er in Nederland en Europa duizenden partijen voedingsmiddelen en voedselgrondstoffen teruggeroepen. Ze zijn verontreinigd met ethyleenoxide. Dit giftige ontsmettingsmiddel is kankerverwekkend, mutageen en schadelijk voor voortplantingsorganen. De stof wordt nog steeds in te hoge concentraties in voedingsmiddelen aangetroffen. Mede door druk van voedselwaakhond foodwatch heeft de Europese Commissie tot een grote terughaalactie besloten.

Voedselschandaal waarvan het einde nog lang niet in zicht is
Voedselingrediënten die illegaal zijn behandeld met het in Europa verboden ethyleenoxide circuleren al meerdere maanden, maar mogelijk zelfs jaren op de Europese voedselmarkt. De NVWA is in haar Jaarbeeld 2020 duidelijk over het gevaar van ethyleenoxide. Het probleem volgens de NVWA is dat ethyleenoxide een genotoxische stof is, die kanker kan veroorzaken. Dat betekent dat er geen veilige blootstelling bestaat. Nog altijd komen er nieuwe meldingen binnen over met teveel ethyleenoxide vervuilde voedingsmiddelen na het grote ‘Sesamzaadschandaal’ uit 2020. In de eerste jaarhelft van 2021 is er gemiddeld iedere dag één nieuwe melding verschenen op het Europese netwerk voor voedselveiligheidsmeldingen (RASFF)
 
Momenteel zijn er meerdere partijen Johannesbroodpitmeel (E410) gemeld die verontreinigd zijn. Het additief is in Nederland vooral in ijsjes en bakkerijproducten verwerkt. Uit het RASFF blijkt dat er in ieder geval vijf partijen met vergiftigd Johannesbroodpitmeel Nederland als bestemming hadden en dus mogelijk zijn verwerkt in voedingsmiddelen. Bij één partij is zelfs 290 keer zoveel de maximaal toegestane hoeveelheid gemeten. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) laat aan foodwatch weten dat er na 16 juli 39 meldingen zijn binnengekomen die gerelateerd zijn aan E410. Het gaat om de producten Johannesbroodpitmeel, vegetarische snacks (kroketten, bitterballen), ijsjes, roomkaas, sauzen/dressings en een voedingssupplement.
 
Tot nu toe hebben deze meldingen in Nederland geleid tot drie openbare terughaalacties van verontreinigd Johannesbroodpitmeel (Holland & Barrett, Plus, Remia). In landen om ons heen zien we dat grote voedingsmiddelenconcerns als Mars en Nestlé actief ijsjes aan het terughalen zijn. Onder meer in Spanje en Finland. Foodwatch doet momenteel navraag bij AholdDelhaize, Mars Nederland, Nestlé en Unilever over hun terughaalacties en naar de stand van zaken rondom hun producten en mogelijke besmettingen.
 
>> Lees in dit artikel van foodwatch over hoe het voedselschandaal begon
 
Voldoende terughaalacties?
In Nederland zijn sinds september 2020 ruim 2.300 meldingen gemaakt van vergiftigde partijen en zijn tientallen levensmiddelen teruggeroepen (hier te vinden op de website van de NVWA). Het aantal terugroepacties in Nederland is echter beduidend minder dan die in Frankrijk. In dit voedselschandaal heeft Frankrijk vanaf het begin het voorzorgsbeginsel toegepast. Als iets niet 100% wordt vertrouwd dan wordt het teruggehaald, totdat de veiligheid wetenschappelijk is bewezen. Sinds afgelopen najaar zijn daar al haast 7.000 verontreinigde producten teruggeroepen. Van sesam tot ijs, peper, gember, sjalotten, koffie, brood, koekjes en kant-en-klaarmaaltijden.
 
Er is sprake van verdeeldheid en chaos binnen Europa. Sommige lidstaten in de Europese Unie hebben besmette producten, (momenteel vooral ijsjes), helemaal niet teruggeroepen. Daarom heeft foodwatch de Europese Commissie en de lidstaten per brief gewaarschuwd over de niet-naleving van de veiligheids- en gezondheidsvoorschriften door verschillende Europese landen. Foodwatch Nederland, Duitsland en Frankrijk hebben ook druk uitgeoefend op hun respectieve regeringen en handhavingsinstanties om zo consumenten te beschermen.

Lees hier verder

Bron: Foodwatch
Datum: 29 juli 2021


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl