Algoritme ondersteunt radiologen Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis, Primeur ETZ: slimme software beoordeelt longfoto’s

februari 18, 2021

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) is als eerste ziekenhuis in Nederland een proef gestart met een algoritme dat longfoto’s beoordeelt. Dit kan het vak van radiologen veranderen. De eerste resultaten van het werken met de nieuwe, probleemoplossende software zijn veelbelovend. 

Het ziekenhuis wil weten of radiologen in de toekomst kunnen vertrouwen op de inzet van kunstmatige intelligentie in hun werk. “Het algoritme dat we nu testen kijkt mee als een extra oog. Ziet het niks verdachts op een longfoto? Dan bestempelt deze de foto als normaal. Het algoritme is getraind om 75 longafwijkingen – zoals longkanker, vocht in de longen, een longinfectie of Covid-19 – op te sporen”, legt radioloog Erik Ranschaert uit. 

De radiologen Erik Ranschaert en Irene van der Horst beoordelen samen longfoto’s. Een proef moet uitwijzen of kunstmatige intelligentie het routinewerk kan overnemen.

Radiologisch onderzoek

Dagelijks beoordelen de achttien radiologen in het ETZ in totaal zo’n 120 longfoto’s. Op jaarbasis zijn dit er meer dan 45.000. Ranschaert: “Thoraxfoto’s zijn de meest uitgevoerde radiologische onderzoeken. Als een algoritme ons helpt bij het beoordelen van deze longfoto’s dan ondersteunt dit radiologen in hun werk. Het is een extra check. Vindt het algoritme de foto abnormaal? Dan kijkt de radioloog extra goed om een afwijking te vinden. Het beoordelen van longfoto’s is routinewerk voor een radioloog, waarbij het maken van een fout op de loer ligt. Een algoritme dat dag en nacht, zeven dagen per week foto’s analyseert, kan dus fouten vermijden en vergemakkelijkt het werk van de radioloog.”

Tijdswinst

Het algoritme is tot nu toe op geen enkele fout betrapt. Sinds een maand checken de radiologen van het ETZ of het algoritme het bij het juiste eind heeft. De proef loopt tot eind april dit jaar. Dan weten de radiologen of het algoritme voldoende betrouwbaar is om in hun dagelijks werk te gebruiken. Het zou ertoe kunnen leiden dat de radioloog thoraxfoto’s niet meer allemaal zelf hoeft te beoordelen. Dat is tijdswinst. De hoeveelheid radiologische onderzoeken nemen alsmaar toe, onder meer door de vergrijzing. Ranschaert: “De oplossing hiervoor is niet om meer radiologen aan te nemen. We kunnen het vak van radiologen veranderen. Een nieuwe technologie als kunstmatige intelligentie ondersteunt radiologen, zodat zij bijvoorbeeld vaker bij overleggen met andere specialismen aan kunnen sluiten, om toelichting te geven op ingewikkelde medische beelden. Dat zorgt voor een nog betere kwaliteit van zorg.” 

Ervaringen uitwisselen

Het Leids Universitair Medisch Centrum en het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam zijn de enige twee andere ziekenhuizen die binnenkort starten met hetzelfde algoritme voor longfoto’s. De radiologen van het ETZ wisselen hun ervaringen uit met deze twee ziekenhuizen. 

Bronnen: FOTO: ETZ Fotografie & Film I Ellen den Ouden, ETZ
Datum: 18 februari 2021

Meer nieuws


Lancering nieuwe mobile learning tool

juni 18, 2021
Makkelijker en effectiever kennis delen met een nieuwe leerinnovatie: WisbitsLeren wordt leuker en toegankelijker: kleine brokjes kennis delen in uiteenlopende vormenGeen externe ontwikkelaar meer nodig: Wisbits geeft de autonomie terug aan de ondernemer  Op 17 juni 2021 is tijdens het virtuele Rotterdamse LSH010 innovatieontbijt de leerinnovatie Wisbits met een feestelijke aankondiging gelanceerd. Hoe vang je de schat aan kennis […]

One in 100 deaths is by suicide

juni 18, 2021
WHO guidance to help the world reach the target of reducing suicide rate by one-third by 2030 Suicide remains one of the leading causes of death worldwide, according to WHO’s latest estimates, published today in “Suicide worldwide in 2019”.  Every year, more people die as a result of suicide than HIV, malaria or breast cancer – […]

Oogvereniging richt steunpunt op voor nieuwkomers met een visuele beperking

juni 17, 2021
Utrecht, 17 juni 2021 – In een gammele boot de oversteek maken naar Europa, in een vreemd land een hondsmoeilijke taal leren: vluchten is voor iedereen een overlevingsslag, en al helemaal voor vluchtelingen met een visuele beperking. Op 20 juni, de Internationale Dag van de Vluchteling, lanceert de Oogvereniging een speciaal steunpunt.  “Voor nieuwkomers met […]

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl