Luisterpuntbibliotheek lanceert luisterboeken van #LikeMe voor kinderen met een leesbeperking

februari 1, 2021

Brussel – De muzikale Ketnet-serie #LikeMe is razend populair. De avonturen van Caro en haar vrienden verschenen eerder al in boekvorm, maar Luisterpuntbibliotheek biedt nu luisterversies van de boeken aan. Zo kunnen ook kinderen met een leesbeperking – zoals een fysieke beperking of dyslexie – genieten van de verhalen. De cast van #LikeMe las de luisterboeken zelf in.

Wie moeite heeft met lezen, kan bij Luisterpuntbibliotheek terecht, de Vlaamse openbare bibliotheek voor mensen met een leesbeperking (blind, slechtziend, fysieke beperking, afasie, dyslexie). Deze bijzondere bibliotheek leent gratis Daisy-luisterboeken en brailleboeken uit. Een Daisy-luisterboek heeft uitgebreide navigatiemogelijkheden en laat lezers toe om de voorleessnelheid aan te passen.

Het was de mama van een meisje met dyslexie die het verhaal in gang zette. Zij contacteerde Luisterpunt met de vraag om de boeken van de populaire #LikeMe-reeks om te zetten naar luistervorm. Haar dochter is grote fan van de serie, maar de boeken zelfstandig lezen is te moeilijk. Zo mist ze een deel van het #LikeMe-verhaal, want de boeken vullen de tv-reeks aan met extra achtergrond bij de personages Caro, Camille, Yemi en de andere vrienden. 

De meeste luisterboeken van Luisterpunt worden ingelezen door vrijwilligers die geslaagd zijn voor een stemproef. Jaarlijks lezen ook een 40-tal auteurs hun eigen boek in. Voor de #LikeMe-boeken besloot Luisterpunt de cast zelf te vragen om ze in te lezen. De acteurs gingen hier enthousiast op in en doken tijdens de tweede lockdown de studio in.

Actrice Joey Kwan (Kyona in #LikeMe): “Ik heb pas op mijn 6 jaar Nederlands geleerd met de hulp van mijn vriendin Bernadette. Taal is zo belangrijk, zonder taal kan je niet communiceren, en krijg je ook niet de kansen om jezelf optimaal te ontplooien. Het was voor mij heel betekenisvol om nu zelf een ‘Bernadette’ te zijn voor kinderen met een lees- of zichtbeperking of kinderen zoals ik die een extra auditief duwtje in de rug nodig hebben. Tijdens het lezen probeerde ik me voor te stellen dat ik, zoals een soort van grote zus, onze fans zou helpen door het boek voor te lezen. Het was een ontzettend leuke en leerrijke ervaring en ik hoop dat de lezers ook met volle teugen kunnen genieten van het #LikeMe-aanbod bij Luisterpuntbibliotheek.”

Kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden kunnen de zes luisterboeken uit de eerste #LikeMe-boekenreeks vanaf nu gratis lenen bij Luisterpuntbibliotheek. 
Het aanbod van Luisterpunt is enkel beschikbaar voor mensen met een leesbeperking.

Actrice Joey Kwan (Kyona in #LikeMe) leest het boek van haar personage in.

Bron: Luisterpunt de Bibliotheek
Datum: 1 februari 2021

Meer nieuws


Fuse

Dr Sunshine B.V.
Elevatorhuis
Parklaan 8
3016 BB Rotterdam


T 010 223 94 38
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl