Skip to main content

Innovatief bestralingsapparaat op afdeling radiotherapie

februari 19, 2024

Noordwest Ziekenhuisgroep heeft op de afdeling radiotherapie een nieuw innovatief bestralingstoestel in gebruik genomen: de MR-Linac. Een MR-Linac is een combinatie van een bestralingsapparaat en een MRI-scanner. Met dit apparaat is MRI-gestuurde bestraling mogelijk. 

Voordeel voor de patiënt

Tijdens de bestraling is het bij de MR-Linac mogelijk om door middel van MRI-beelden exact te bepalen waar de tumor en gezonde omliggende organen zich bevinden. Dat is met name van meerwaarde bij behandelgebieden die dagelijks enigszins van vorm en plaats in het lichaam kunnen veranderen. Bij de groep patiënten op wie dit van toepassing is kan de bestraling dus heel gericht gestuurd worden. Luc Bos, klinisch fysicus op de afdeling radiotherapie bij Noordwest: “We hebben nu een techniek in huis waarmee we tijdens de bestraling het doelgebied in de patiënt heel goed in de gaten kunnen houden. Hierdoor kunnen we heel gericht behandelen, hebben we goede tumorcontrole en kunnen we tegelijkertijd de bijeffecten van bestralingen hopelijk verminderen.” De MR-Linac is deels ontwikkeld in Nederland en wordt gemaakt door de Zweedse fabrikant Elekta.

Verbouwing

De afgelopen periode is er hard gewerkt om één van de bunkers van de afdeling radiotherapie te verbouwen en geschikt te maken voor de MR-Linac. Eind april is het apparaat in de bunker gehesen door een groot gat in het plafond. Na de plaatsing is de MR-Linac in een beschermende koperen constructie geplaatst, om te zorgen dat de MRI-scanner en andere apparatuur in de omgeving geen storing ondervinden van elkaar. Hoe dit proces is verlopen is te zien in deze video

MR-Linac is in gebruik genomen

In de afgelopen maanden is het toestel uitgebreid getest en zijn medewerkers getraind om er veilig en efficiënt mee te kunnen werken. Begin 2024 is het toestel officieel in gebruik genomen voor de bestraling van een geselecteerde groep patiënten met prostaatkanker. In de toekomst zal het ook mogelijk worden om andere specifieke patiëntengroepen te behandelen met dit innovatieve apparaat.

Bron: NWZ.nl

Datum: 19 februari 2024