Interview David Terhaar

David Terhaar viel 33 kilo af

Slank en fit worden als je kampt met overgewicht – nee, dat is niet gemakkelijk. En toch kan het. David Terhaar is daar het levende en zeer inspirerende voorbeeld van. Hij viel ruim dertig kilo af en ging in een jaar tijd van ‘gezellig dik’ naar superfit en strak in het vel. Hoe heeft hij dat voor elkaar gekregen? Dr Sunshine vroeg hem het hemd van het afgetrainde lijf.

Was jij altijd al te zwaar, David?

“Nee, totdat ik een jaar of 26 was, had ik eigenlijk nergens last van. Ik had in principe een goed figuur zonder er al te veel moeite voor te doen. Dat veranderde toen ik stopte met roken. Blijkbaar vertraagde dat mijn stofwisselingsproces. Ik heb een Surinaamse achtergrond en houd van lekker eten. Veel rijst en andere calorierijke hapjes, je kent het wel. Ik sportte ook erg weinig, en de kilo’s vlogen eraan.”

Hoe zwaar woog je op je ‘dieptepunt’?

“Ik heb de 112 kilo aangetikt. Dat was in een periode waarin het niet zo goed ging met me. Mijn huwelijk strandde en ik raakte mijn baan kwijt wegens een reorganisatie. Met fastfood en andere slechte dingen probeerde ik de emoties te onderdrukken, waardoor ik alleen maar dikker werd. Het kon me eigenlijk ook niet meer schelen hoe ik eruit zag. Natuurlijk maakte mijn omgeving wel opmerkingen, maar het deed me niks. Ik zat in een soort ontkenningsfase.”

Wanneer is de knop omgegaan?

“In de periode 2014 tot 2016 ben ik een aantal dierbare mensen verloren. In een aantal gevallen betrof het de gezondheid. Dat heeft mij tot nadenken gezet. In diezelfde periode maakten mijn kinderen tijdens het spelen opmerkingen. “Papa kan ons niet pakken want hij past niet, hij is te dik!” Dat was wel een eyeopener. Ik moest normaal met hen kunnen spelen. Ik wilde op een verantwoorde manier afslanken en mijn gezondheid aanpakken.”

Hoe heb je dat aangepakt?

“Ik ben mijn eetpatroon gaan veranderen. Heel geleidelijk, hoor. In plaats van thee met suiker ben ik verse muntthee of heet water gaan drinken. Ik ben me toen ook gaan verdiepen in gezond leven en fit worden. Naar aanleiding daarvan heb ik mijn eetpatroon aangepast. Een personal trainer gaf me belangrijke tips. Hij leerde me bijvoorbeeld dat je wel goed en regelmatig moet blijven eten. Verder ben ik gaan trainen met gewichten en heb ik HIIT-training gedaan. Hoog Intensieve Interval Training zorgt ervoor dat je metabolisme een boost krijgt waardoor je lichaam meer gaat verbranden. Vanaf dat moment ging het hard. Ik verloor in een jaar tijd 23 kilo. Bij elkaar ben ik zo’n 33 kilo afgevallen.”

Volg je een streng dieet?

“Nou, streng… Het is vooral een kwestie van anders eten. ’s Ochtends begin ik met een smoothie of een bak yoghurt met vers fruit, noten en zaden. Mijn lunch bestaat uit een warme maaltijdsalade met veel groenten, zaden en mager vlees of vis met voldoende omega 3-vetten, of twee gekookte eieren. Wat er overblijft, eet ik ’s avonds op. Ik eet gemiddeld 500-700 gram groenten per dag. Snacken doe ik eigenlijk alleen nog maar met gezonde tussendoortjes, zoals ongebrande noten. Koffie en frisdrank neem ik niet meer. Bovendien voeg ik nergens meer zout aan toe, zo houd ik minder vocht vast. Ik sport ook elke dag. Dan neem ik wel een eiwitshake vooraf.”

Klinkt best pittig, hoe houd je dat vol?

“Ik houd het vol omdat het op deze manier goed voor mij werkt. Ik geniet van mijn nieuwe levensstijl en voel me energiek. Mijn conditie is enorm vooruit gegaan. Toen ik begon met hardlopen, kon ik amper vijftig meter rennen. Nu loop ik met gemak 10 kilometer.”

Maar jij hebt toch ook wel valkuilen of zwakke momenten?

“Natuurlijk! Oude eetpatronen liggen altijd op de loer. En als er iemand jarig is, of het is een feestdag, dan smokkel ik heus wel eens. Maar als je daarna meteen weer teruggrijpt naar gezond eten en sporten, dan houd je de schade binnen de perken.”

Dat klinkt allemaal heel enthousiast. Je zou een goede inspirator zijn.

“Nu je het zegt, ik wil eigenlijk graag een boek gaan schrijven over mijn transformatie. Het lijkt me geweldig om andere mensen te motiveren en te helpen om ook fit en slank te worden.”

Heb jij nu al vast wat tips voor onze lezers die willen afvallen?

Heb jij nu al vast wat tips voor onze lezers die willen afvallen?
“Zeker. Allereerst is het belangrijk om de confrontatie met jezelf aan te gaan. Kijk eens kritisch in de spiegel en wees eerlijk: wil je er zo uitzien? Wat ook goed is:

  • Verdiep je in het thema gezondheid. Lees boeken, kijk op internet, praat met iemand die er verstand van heeft.
  • Drink veel, liefst warm water; dat verhoogt je stofwisseling.
  • Zorg ervoor dat je altijd voldoende groenten in huis hebt. Het eten van rauwkost als tussendoortje heeft mij ontzettend geholpen.

En als laatste tip: stel duidelijke doelen en maak het voor jezelf zo leuk mogelijk. Zoek een methode die goed bij je past, anders houd je het niet vol. Wil je afvallen en fit worden, dan moet je hoe dan ook je levensstijl aanpassen. Maar bepaal daarin vooral je eigen manier en tempo!”

Before and after foto David Terhaar
Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl