Interview Dr Sunshine GUUS VAN DER MEER

Gezond worden met behulp van een trilplaat

Gezond en fit worden en blijven – daar moet je wel wat voor doen. Health-ondernemer Guus van der Meer weet er alles van. Dr Sunshine sprak met de man die de wereld liet kennismaken met de Power Plate (nu VibroGym) trilplaat. Wat kan hij vertellen over de impact van trillen op je gezondheid? En hoe blijft hij zelf eigenlijk fit en vitaal?

Heeft een trilplaat echt effect op je gezondheid, Guus? Wij dachten dat je er alleen cellulite en vetrolletjes mee weg kon toveren.

Absoluut. De trilplaat is veel meer dan alleen de fitnesshype die de media ervan maakte. Het apparaat heeft vooral ook een therapeutische werking. Veel fysiotherapeuten hebben een trilplaat in de praktijk, bijvoorbeeld voor patiënten met MS of fibromyalgie. Maar ook topsporters hebben veel baat bij een triltraining. Het verbetert hun prestaties enorm.

Hoe werkt de trilplaat dan precies?

De vibraties wekken rekreflexen op in de spieren. Je spieren worden dus in een rap tempo steeds opnieuw aangespannen. Dat heeft een grote impact op het lichaam. De doorbloeding in de spieren neemt toe en de botdichtheid verbetert. Er wordt meer spiermassa aangemaakt en je hormonale respons wordt hoger. Dat laatste verbetert dan weer de weerstand, vetverbranding en spierkracht. Vooral het buikvet neemt sneller af, en dat is nu juist de ‘gevaarlijke’ plek om extra gewicht op te slaan. Deze claims zijn overigens allemaal wetenschappelijk bewezen.

Gezonder worden zonder te bewegen? Dat klinkt gemakkelijk!

In principe hebben de vibraties al een gunstig effect als je er niet bij beweegt. Maar als je het combineert met bepaalde oefeningen, is de impact nog veel groter. Dat maakt de trilplaat zo bijzonder: de training is geschikt voor iedereen, ongeacht het bewegingsniveau. Het apparaat wordt net zo gemakkelijk door atleten gebruikt als door revaliderende bejaarden. Eigenlijk zouden er in ieder bejaardentehuis een aantal trilplaten moeten staan.

De trilplaat als behandeling voor bejaarden? Waarom dan?

Bij het ouder worden neemt de botdichtheid af en vermindert het spierweefsel. Ouderen bewegen daardoor moeizamer. De trilplaat kan de botdichtheid en de spiermassa doen toenemen zonder dat er veel van het lichaam wordt gevraagd. Zo kun je langer fit en vitaal blijven. Daarnaast hebben de trillingen een positieve invloed op de cognitieve vaardigheden. Het brein krijgt tijdens een vibratietraining heel veel informatie vanuit de zintuigen te verwerken. Dit stimuleert de werking van de hersenen, waardoor je alerter en sneller reageert. Ik ben er zelfs van overtuigd dat de trilplaat ouderdomsziekten als Alzheimer en andere vormen van dementie kan vertragen.

Hoe vaak moet je op de trilplaat staan voor het beste effect?

Driemaal per week een training van 20 minuten is ideaal. Wel belangrijk: train altijd op een professionele plaat en zorg voor goede begeleiding. Je kunt bijvoorbeeld trainen bij een fysiotherapeut of een fysiofitnesscentrum. Of zoek een sportschool met een VibroGym trilplaat.

Is de trilplaat dé oplossing voor een gezond leven?

Het draagt er zeker aan bij. Maar in de basis zijn gezond eten, goed slapen en regelmatig sporten natuurlijk minstens zo belangrijk.

Is dat ook jouw manier om fit en vitaal te blijven?

Zeker! Ik eet supergezond en sport veel. En ja, ik sta iedere dag op de trilplaat, ook omdat ik mensen bij een triltraining begeleid natuurlijk. Verder zorg ik ervoor dat ik voldoende nachtrust pak. Weinig slapen is echt heel slecht voor je lichaam, dat heb ik een paar jaar terug persoonlijk ondervonden. Ik sliep slecht, mede door een idioot werkschema en de vele vliegreizen die ik maakte. Ik heb daar hele vervelende klachten van gekregen. Dat heb ik opgelost door gas terug te nemen.

Je bent je gaan verdiepen in gezondheid toen je broer op jonge leeftijd stierf. Is de angst voor ziekte en de dood nog altijd een drijfveer voor je?

In alle eerlijkheid: ja. Ik denk dat je langer en prettiger leeft als je goed voor jezelf zorgt. Ik begrijp ook niet hoe iemand gewoon maar kan doorgaan met een leefstijl die je gezondheid in gevaar brengt. Je koerst daarmee af op allerlei welvaartsziekte en andere ellende, dat moet je toch niet willen?!

Maar we kennen allemaal iemand van 97 die zijn hele leven gerookt heeft en elke dag patat eet.

Ja, die mensen zijn er. Net zoals er mensen zijn die wel heel goed voor zichzelf zorgen en die toch op jonge leeftijd sterven. Maar dat zijn uitzonderingen. Ik ben ervan overtuigd dat je de kans op ziektes en een voortijdige dood enorm verkleint door zo gezond mogelijk te leven.

Zeg eens eerlijk, neem jij nooit een ijsje, pizza of glas wijn?

Natuurlijk wel. Op zondag laat ik de teugels een beetje vieren en neem ik heus wel eens iets dat minder gezond is. Het moet wel leuk blijven! Bron: Dr. Sunshine Datum: 24 september 2018
Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl