Skip to main content

Jonge kinderen eten dagelijks twee keer zoveel suiker als aanbevolen

juli 11, 2022

Zaterdag 9 juli was de eerste Suikermaxdag van 2022. Nederlandse kinderen tussen 4-8 jaar oud hebben op deze dag gemiddeld hun suikerlimiet voor een heel jaar gehaald. Dit betekent dat ze nu al hun totale suikerinname voor het hele jaar op hebben. En dat terwijl we nog bijna een half jaar hebben te gaan.

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan dat maximaal 10% van de dagelijkse energie-inname (calorieën) uit vrije suikers mag bestaan. Dit zijn alle toegevoegde suikers plus de suikers uit honing, siropen, vruchtensappen en vruchtenconcentraat. Suikers die van nature in fruit, groente en zuivel zitten vallen niet onder vrije suikers. Kinderen van 4-8 jaar zitten in Nederland gemiddeld op 19,5%, bijna het dubbele! Ze krijgen dagelijks twee keer zoveel suiker binnen als wordt aanbevolen…

Het is vooral (zwaar)bewerkt voedsel waar het suikeroverschot vandaan komt. Bewerkte producten die we kopen in de supermarkt omdat ze handig, snel of lekker zijn zitten vaak boordevol suiker. Zelfs producten die gepresenteerd worden als ‘gezond’, of producten gemaakt voor kinderen blijken vaak nog steeds bommen van suiker.

Bijna alle leeftijdsgroepen – met uitzondering van volwassenen boven de 71 jaar – hebben hun Suikermaxdag eerder in het jaar liggen dan zou moeten. De eerstvolgende groepen die aan hun limiet zitten zijn kinderen van 9-13 jaar (op 26 juli), daarna volgen kinderen van 1-3 jaar (10 augustus) en dan jongeren van 14-18 jaar (14 augustus).

Met de Suikermaxdag wil voedselwaakhond foodwatch aandacht vragen voor de overconsumptie van suiker in Nederland. Het is de vierde keer dat foodwatch Suikermaxdag uitroept. De dag is opgezet naar analogie van het internationaal bekende ‘Earth Overshoot Day’. 

Bron: Foodwatch

Datum: 11 juli 2022

Meer nieuws