Kappenbril tegen extreme lichtgevoeligheid

Erna Fransen heeft meerdere oogaandoeningen, waardoor er sprake is van een ernstige vorm van fotofobie. Zo is licht en reflectie van licht erg pijnlijk. Dit levert haar een reeks aan klachten op: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid en in het ergste geval algehele malaise. Na haar jarenlange zoektocht naar een oplossing tegen haar lichtgevoeligheid, kwam ze in contact met Maatbril. Maatbril ontwikkelde een speciaal aangemeten kappenbril die haar ogen zo veel mogelijk afsluit. Sindsdien ervaart Erna veel minder klachten: “Veel dingen in mijn leven werden weer draaglijker.”

Extreme lichtgevoeligheid

Erna’s extreme lichtgevoeligheid maakt het voor haar onmogelijk om elke vorm van licht te verdragen. Wanneer ze last heeft van algehele malaise neemt ze thuis rustmomenten in het donker, zodat de klachten weer afnemen: “De ramen in mijn huis zijn aangepast op mijn visuele beperking. Deze hebben speciale lichtwerende screens die slechts twee of zeven procent egaal buitenlicht naar binnen laten. Verder gebruik ik verschillende technische hulpmiddelen, waaronder hulpmiddelen die mijn e-mails of de post voorlezen.” Erna is functioneel blind: ze is niet volledig blind, maar haar zicht kan ze niet functioneel gebruiken. Haar zicht is namelijk erg wazig en ze ziet dubbel. 

Zoektocht naar de perfecte bril

Jarenlang zocht Erna naar een goede bril die haar ogen zo veel mogelijk konden afsluiten tegen licht. Voorheen droeg ze een bril op sterkte met daar bovenop een losse zonneklep. Helaas ziet Erna continu dubbel en werd functioneren steeds moeilijker. Zo dekte ze haar ogen af met haar handen en bij hevige klachten droeg ze zelfs een slaapmasker. Buiten draagt ze altijd een hoed. Bij Visio heeft ze een jaar een revalidatietraject gevolgd, om te leren hoe ze kon omgaan met haar beperking. Ook ontving ze van Visio een revalidatie bril, maar ook deze bril bleef licht ‘lekken’, waardoor het licht niet egaal was. Egaal licht levert minder klachten op, dus de bril werkte niet optimaal voor Erna.

Via de zientrainer van Visio kwam Erna toen in contact met Jan Berend van Maatbril. “Jan Berend voerde de biometrische 3D-scan uit en ik kon een montuur uitkiezen. Ik houd van blauw, dus er werd een blauw montuur gemaakt.” De blauwe kleur van de bril reflecteerde echter nog licht. Ook bleef de bril aan de rechterkant licht ‘lekken’. De bril kreeg daarom een zwarte kleur, dit was een verbetering maar het montuur lekte toch nog licht. Toen werd het ontwerp aangepast en werd er een nieuw montuur geprint. Deze bril zat perfect: “De bril sluit nauw aan op mijn gezichtsvormen, waardoor er zo weinig mogelijk licht bij mijn ogen komt.”

Wil je meer lezen? Klik op de link! https://maatbril.nl/kappenbril-tegen-extreme-lichtgevoeligheid/

Datum: September 2020
Bron: https://maatbril.nl/

Fuse

Dr Sunshine B.V.
Hofplein 20 (Spaces)
3032 AC Rotterdam

Fuse


T 010 226 48 20
info@drsunshine.nl
KvK: 72611707

Dr Sunshine werkt samen met verschillende medische patiëntverenigingen, beroepsverenigingen, stichtingen en medisch specialisten. Dr Sunshine is ontwikkeld door philogirl