Skip to main content

Kleinste en dunste apparaat voor diepe hersenstimulatie ter wereld

januari 2, 2024

ETZ plaatst geavanceerde neurostimulator bij parkinsonpatiënt

Het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) heeft als eerste ziekenhuis in Nederland een nieuw type neurostimulator geïmplanteerd bij een patiënt met de ziekte van Parkinson. Het apparaat, vergelijkbaar met een pacemaker, is onder de huid bij het sleutelbeen geplaatst en zendt elektrische signalen via dunne geleidingsdraden naar specifieke hersengebieden om de patiënt te verlossen van ongewenste symptomen van de ziekte van Parkinson.


Volgens neuroloog Thies van Asseldonk biedt de nieuwe Percept RC-neurostimulator drie belangrijke voordelen ten opzichte van het vorige model: “Het apparaat is razendsnel draadloos oplaadbaar, gaat minimaal vijftien jaar mee en is veel kleiner dan het vorige model. Het is ’s werelds kleinste en dunste dual-channel neurostimulator voor diepe hersenstimulatie”.


DBS

Deze ingreep wordt ook deep brain stimulation (DBS) genoemd. Een geavanceerde behandelmethode waarbij twee elektroden in de hersenen worden geplaatst die elektrische signalen afgeven. De elektroden worden aangestuurd door een onderhuidse batterij, de neurostimulator. Van Asseldonk: “Omdat de Percept RC niet elke drie jaar vervangen hoeft te worden, is dit erg vriendelijk voor patiënten. Bovendien is de oplaadtijd kort; in minder dan één uur is de capaciteit weer negentig procent”.


Speciaal

Wat de Percept RC-neurostimulator ook speciaal maakt, is de elektroden de hersenen niet alleen stimuleren maar ook informatie registreren, via BrainSense-technologie. Daardoor kan de behandelend neuroloog met behulp van deze informatie de behandeling optimaliseren. Nu wordt de therapie nog afgestemd op de door patiënten gemelde klachten, zichtbare symptomen, bijwerkingen en medicijninname. Neurologen kunnen deze informatie straks combineren met de geregistreerde persoonlijke hersensignalen. “Dit kan voor nog snellere en betere behandeleffecten bij de patiënten zorgen”, is de stellige overtuiging van Van Asseldonk.


Groot verschil

De eerste Percept RC-neurostimulator werd door neurochirurg Geert-Jan Rutten geplaatst bij mevrouw Astrid Hennissen (60). De specialist kijkt met een goed gevoel terug op de twee uur durende operatie: “Voor het operatieteam is het dezelfde procedure als bij de andere batterij. Maar voor de patiënt is het wel een groot verschil, omdat het apparaat aanzienlijk kleiner is. Het is een mooie innovatie, met alle beschikbare functionaliteiten in één apparaat. Door het toepassen van DBS hebben parkinsonpatiënten minder medicatie nodig en hebben ze minder schommelingen in de symptomen gedurende de dag. Ze kunnen daardoor beter hun actieve leven plannen.”


Technisch hoogstandje

Na haar operatie verbleef Astrid Hennissen één nacht in het ziekenhuis voor observatie, en de volgende ochtend mocht ze naar huis. De inregeling van de neurostimulator staat gepland twee weken na de ingreep. In nauw overleg met Geert-Jan Rutten heeft ze bewust voor het nieuwe apparaat gekozen. “Na de uitleg begreep ik dat het een technisch hoogstandje is, met de mogelijkheid om hersensignalen uit te lezen. Dat sprak me enorm aan. Bovendien word ik als eerste patiënt extra goed in de gaten gehouden”, voegt ze met een glimlach toe. “Ik liep de afgelopen maanden heel slecht. Wanneer de medicatie was uitgewerkt, zat ik als een lappenpop in de stoel. Met de neurostimulator verwacht ik dat de tremor zal verminderen en mijn mobiliteit zal verbeteren.”

Datum: 2 januari 2024

Bron: https://www.etz.nl/

Meer nieuws