Skip to main content

Koningin Máxima bezoekt ziekenhuis VieCuri

januari 11, 2024

Hare Majesteit Koningin Máxima brengt dinsdagmiddag 23 januari een werkbezoek aan het programma Zorgevaluatie & Gepast Gebruik (ZE&GG) in ziekenhuis VieCuri in Venlo. Dit landelijke programma heeft als doel om bestaande zorg te evalueren en verbeteren. VieCuri is volgens ZE&GG een inspirerend voorbeeld van hoe je het programma in de praktijk toepast. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brengen met regelmaat bezoeken in het kader van de toekomst van de zorg.

Het ziekenhuis is enorm vereerd en blij met het bezoek. Bestuursvoorzitter IJsbrand Schouten: “Het bezoek is een compliment voor al onze medewerkers. We zijn ontzettend trots dat anderen ons als voorbeeld zien.” Nicole Kessels is programmaregisseur ZE&GG binnen VieCuri en vult aan: “Het is een verplichting dat elk ziekenhuis over ZE&GG rapporteert en de resultaten doorvoert. Wat bijzonder is aan onze aanpak, is dat we het programma vanaf de start heel strak hebben aangepakt. Daardoor hebben we nu een brede groep ambassadeurs die allemaal het belang ervan inzien. En het gaat om ‘durven.’ Durf je de vraag te stellen of een bepaalde aanpak wel de beste is, toets je of afspraken hierover worden nagekomen, durf je het anders te doen dan hoe je het altijd deed? Op die manier kom je tot betere zorg voor de patiënt en soms ook lagere kosten.”

Het programma ZE&GG: blijven leren en verbeteren

Het werkbezoek begint met uitleg over het programma ZE&GG. Landelijk is er een agenda met onderwerpen op het gebied van diagnostiek en/of behandeling, waarvan onvoldoende duidelijk is of deze wel effectief is. Als onduidelijk is welke zorg bij een bepaalde aandoening, situatie of patiënt het beste is, dan wordt deze zorg geëvalueerd. Dit betekent dat er wetenschappelijk onderzoek naar wordt gedaan. De onderzoeksresultaten die beschrijven welke zorg bewezen effectief is, worden gedeeld met alle ziekenhuizen, in de praktijk toegepast en gemonitord. Zo ontstaat er een doorlopend proces van blijven leren en verbeteren.

Praktijkvoorbeelden tijdens rondleiding Koningin Máxima

Aansluitend krijgt Koningin Máxima een rondleiding door VieCuri met enkele praktijkvoorbeelden. Zo spreekt zij met een cardioloog en radioloog over de CLEAR-CAD trial. Hierin wordt onderzocht welke meerwaarde het heeft om een CT-scan van het hart te maken bij patiënten met pijn op de borst, in plaats van de huidige standaard diagnostiek. De verwachte uitkomst is dat de efficiëntere diagnostiek leidt tot betere zorg, vermindering van personele inzet én een landelijke besparing van ruim 100 miljoen euro per jaar.

Ook krijgt Koningin Máxima op de verpleegafdeling interne-ouderen geneeskunde uitleg over het concept van reactiverend verplegen. Deze methode is gericht op het nabootsen van de thuissituatie van patiënten. Oudere en/of kwetsbare patiënten kunnen hierdoor vaker en eerder terug naar huis. Ook is er een demonstratie van de hulpmiddelen die verpleegkundigen kunnen gebruiken bij onrustige patiënten, zoals een laag-laagbed. Hiermee voorkom je de inzet van zware vrijheidsbeperkende interventies. Dit concept is een voorbeeld van verpleegkundig leiderschap.

Tot slot gaat Koningin Máxima in gesprek met een KNO-arts en een dermatoloog. Zij laten onder andere zien hoe ‘spiegelinformatie’ (een vergelijk van hoe ieder ziekenhuis de bewezen effectieve zorg toepast) helpt bij de invoering ervan in de praktijk.

Datum: 11 januari 2024

Bron: Viecuri.nl

Meer nieuws